Na hlavný obsah

Chorému gruzínskemu exprezidentovi odporučili liečbu v zahraničí

Podľa lekárov je jeho život v ohrození.

Americkí lekári odporučili, aby väznenému gruzínskemu exprezidentovi Michailovi Saakašvilimu umožnili liečbu v zahraničí. Päťdesiatštyriročný politik podľa nich trpí život ohrozujúcimi zdravotnými komplikáciami, vyvolanými podmienkami v gruzínskom väzení. Informovala o tom v stredu (21. 12.) agentúra AFP.

Saakašvili vo väzbe absolvoval už niekoľko hladoviek, ktorými protestoval proti svojmu zadržiavaniu a zaobchádzaniu zo strany úradov. Tie prispeli k výraznému zhoršeniu jeho zdravotného stavu. Najnovšiu hladovku začal v polovici decembra.

Bývalého prezidenta na žiadosť tímu jeho právnikov vyšetrila skupina lekárov z USA. Dospela k záveru, že Saakašvili sa nachádza „v bezprostrednom ohrození života, ak ho nepresunú do liečebného zariadenia na Západe, kde by mu mohli poskytnúť urgentnú a život zachraňujúcu starostlivosť“.

„Nepochybne s ním veľmi zle zaobchádzali a vystavili ho mučeniu,“ uviedol v písomnom stanovisku pre AFP jeden z členov lekárskeho tímu James Cobey. Saakašvili podľa neho musí okrem iného absolvovať štyri komplikované ortopedické operácie, ktoré nemožno vykonať v Gruzínsku.

Podľa ďalšieho člena lekárskeho tímu Erica Goldsmitha je Saakašvili v dôsledku neurologických problémov ťažko hendikepovaný a mali by ho previezť do špecializovaného zdravotníckeho zariadenia v USA.

Zdravotná  starostlivosť a liečba, ktorú mu momentálne poskytujú v Gruzínsku, nie je podľa neho dostatočná a náležitá a prispieva k ďalšiemu zhoršovaniu pacientovho stavu.

Žiadali o odloženie výkonu trestu

Výzvu na Saakašviliho prevoz na liečbu do USA podporilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (20. 12.) vyzval gruzínsku vládu, aby „prejavila milosrdenstvo“ a umožnila exprezidentov prevoz na Ukrajinu, do Európy alebo USA.

Saakašviliho právnici doposiaľ neúspešne žiadali, aby mu výkon trestu odložili zo zdravotných dôvodov, keďže mu diagnostikovali viacero závažných neurologických a gastrointestinálnych ochorení.

Z lekárskej správy, ktorú vypracoval americký toxikológ David Smith, vyplýva, že ho „otrávili“ ťažkými kovmi. Bez poskytnutia primeranej zdravotnej starostlivosti mu hrozí smrť. Gruzínske úrady, naopak, tvrdia, že exprezident dostáva adekvátnu lekársku starostlivosť.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila zaobchádzanie gruzínskej vlády so Saakašvilim za „zjavnú politickú pomstu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet