Na hlavný obsah

Chorvátsko sa nezapojí do výcviku ukrajinských vojakov

K schváleniu chýbali štyri hlasy.

Chorvátsko sa nezapojí do výcviku ukrajinských vojakov
Ukrajinskí vojaci a prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Chorvátski poslanci v piatok (16. 12.) tesne odmietli návrh, podľa ktorého by krajina na svojom území v rámci misie Európskej únie cvičila ukrajinských vojakov.

Zapojenie sa do misie je predmetom sporu medzi chorvátskym prezidentom Zoranom Milanovičom a vládou, ktorá návrh parlamentu predložila s nádejou, že v ňom nájde potrebnú dvojtretinovú väčšinu, teda 101 hlasov.

Hlasovaniu predchádzala niekoľkohodinová debata, napísala agentúra Reuters. Za sa nakoniec vyslovilo 97 zo 151 poslancov, desať bolo proti. Na schválenie napokon chýbali štyri hlasy.

Štáty EÚ v októbri schválili vytvorenie výcvikovej misie pre približne 15 000 ukrajinských vojakov. Trvať má dva roky s možnosťou predĺženia. Výcvik sa bude odohrávať prevažne v Poľsku. Prispievať k nemu zrejme bude aj niekoľko ďalších členských štátov EÚ.

Milanovič po hlasovaní uviedol, že jeho krajina by sa nemala do vojny na Ukrajine miešať. Premiér Andrej Plenkovič následne odmietol, že by sa Chorvátsko zapojením sa do výcvikovej misie stalo účastníkom vojny na Ukrajine. Prezidenta a jeho podporovateľov v parlamente obvinil z proruských postojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet