Na hlavný obsah

Chorých žiakov pribúda, školy a škôlky sa zatvárajú

Za uplynulý týždeň zatvorili asi 300 zariadení.

Chorých žiakov pribúda, školy a škôlky sa zatvárajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Chorých žiakov aj zatvorených škôl pribúda. Vyučovanie na mnohých z nich však pokračuje aj počas chrípkových prázdnin – cez počítač. No nemuselo by. Riaditelia škôl hovoria, že nemajú usmernenie.

Za uplynulý týždeň sa pre chrípku zatvorilo asi 300 škôlok a škôl. Regionálny úrad to riaditeľom odporúča, ak je chorých viac ako 20 % žiakov. „Aby sa chrípka naozaj spomalila, nešírila, je to dlhoročné opatrenie, ktoré funguje,“ vysvetlil pediater Peter Visolajský.

Ako prvá mala chrípkové prázdniny v Bratislave jedna z najväčších škôl v Ružinove. Deti boli doma týždeň. No nezaháľali, zdraví školáci sa učili ďalej cez počítač. „Nerobili to formou vysvetľovania nového učiva alebo preberania novej látky. Naopak, boli tam úlohy na utvrdzovanie učiva,“ spresnila riaditeľka ZŠ SNP na Ostredkoch Erika Drgoňová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Riaditelia hovoria, že na takéto prípady nemajú usmernenie. Cez počítač učia počas chrípkových prázdnin dobrovoľne. Deťom, ktoré sa nepripoja, preto nedávajú neospravedlnené hodiny.

Ministerstvo školstva neodpovedalo, podľa čoho sa majú školy riadiť. Hovorí, že chorých žiakov nemožno zapájať do vyučovania. „Čo sa týka zatvárania škôl a prípadného prechodu na dištančné vzdelávanie by školy mali situáciu konzultovať aj so zriaďovateľom,“ uviedol rezort.

Deťom pomáhajú s učením rodičia, ktorí s nimi zostali doma. Mnohí nevedia, že za to môžu naďalej poberať pandemickú OČR. Za minulý mesiac vyplatila Sociálna poisťovňa takmer 20 000 dávok. Takúto možnosť majú rodičia do skončenia mimoriadnej situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko