Na hlavný obsah

Čína z hrubého zasahovania do jej záležitostí obvinila britských poslancov

Tí navštívili Taiwan.

Čína z hrubého zasahovania do jej záležitostí obvinila britských poslancov
Na ilustračnej snímke vlajka Číny. Foto: Unsplash

Čínske veľvyslanectvo v Londýne vo štvrtok (1. 12.) obvinilo výbor britských zákonodarcov, ktorý je na návšteve Taiwanu, z „hrubého zasahovania“ do vnútorných záležitostí Číny. Podľa agentúry Reuters tiež pohrozilo ráznou reakciou na všetko, čo podkopáva čínske záujmy.

Čínska ambasáda vydala vyhlásenie, v ktorom reagovala na terajšiu návštevu výboru pre zahraničné veci britského parlamentu na Taiwane. „Čínska strana naliehavo vyzýva britskú stranu, aby dodržala svoj záväzok, zastavila všetky kroky, ktoré porušujú zásadu jednej Číny, a prestala sa zasahovať do vnútorných záležitostí Číny,“ uviedol hovorca vo vyhlásení zverejnenom na twitteri.

„Na kroky britskej strany, ktoré podkopávajú záujmy Číny, bude čínska strana reagovať rázne,“ dodal. Čína ostrov považuje za súčasť svojho územia, taiwanská vláda nároky Pekingu na zvrchovanosť odmieta.

Výbor sa vo štvrtok stretol s taiwanským premiérom Su Čen-čchangom a v piatok (2. 12.) má rokovať s prezidentkou Cchaj Jing-wen. Británia nemá s Taiwanom formálne diplomatické styky, ale udržiava neoficiálne vzťahy a je odhodlaná posilniť spoluprácu v oblastiach, ako je obchod.

Ekonomická a diplomatická priorita

Návšteva je súčasťou práce výboru, ktorý skúma posun britskej zahraničnej politiky smerom k Indicko-pacifickému regiónu. Ten vláda v Londýne po odchode z Európskej únie označila za svoju ekonomickú a diplomatickú prioritu.

„Je úplne správne, že demokracie vedú vzájomný dialóg,“ uviedla v reakcii na čínske vyhlásenie predsedníčka výboru Alicia Kearnsová. „Kým Komunistická strana Číny sa rozhodla uzavrieť dialóg tým, že sankcionovala britských poslancov, verím, že na nadviazaní spolupráce s našimi priateľmi z celého Indo-Pacifiku a ich počúvaní im záleží,“ dodala.

Čína vlani uvalila sankcie na deväť Britov, vrátane niekoľkých zákonodarcov, za šírenie toho, čo označila za „klamstvá a dezinformácie“ o údajnom porušovaní ľudských práv v Sin-ťiangu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet