Na hlavný obsah

Čo s nechcenými vianočnými darčekmi?

Na výmenu majú ľudia po Vianociach len pár dní.

Čo s nechcenými vianočnými darčekmi?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po Vianociach mnohí riešia, čo s nevhodnými darčekmi. Aj keď zákon bezdôvodnú výmenu tovaru predajcom neprikazuje, väčšinou sa s nimi dá dohodnúť.

Na výmenu nechceného darčeka zostáva zákazníkom po Vianociach len pár dní. „Túto možnosť môžu ľudia využiť do 14 dní od prevzatia tovaru. To znamená, že keď si prevezmú tovar 1. decembra, môžu ho vrátiť do 15. decembra,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod Jozef Dvorský.

Dodal, že okrem možnosti tovar vrátiť, môže zákazník požiadať obchodníka aj o výmenu tovaru. Na výmenu potrebuje pokladničný doklad.

Pri oblečení je podmienkou, že tovar sa nepoužíval a vracia sa v originálnom balení. Záleží však od predajcu, či tovar vymení alebo vráti peniaze.

Niektoré tovary sa však nedajú vymeniť. Najčastejšie ide o darčeky, ktoré sa vyrobili na mieru alebo podľa špecifických požiadaviek spotrebiteľa. „To býva napríklad nábytok alebo šperky, na ktorých je vygravírovaný dátum,“ dodal Dvorský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Deti si môžu pod stromčekom nájsť aj živý darček. Často sa však o domáce zvieratko nevedia postarať a rodičia nevedia, čo s ním. „Odporúčame, aby to nebolo úplné prekvapenie. Nech zasadne rodinná rada, na ktorej sa spoločne rozhodnú,“ povedala predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Ak zviera rodina nechce, majiteľ musí nájsť pre neho nový domov. Útulky sú v týchto dňoch preplnené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko