Na hlavný obsah

Ďalšie nebezpečné balíky dorazili na ukrajinské ambasády v Rumunsku a Dánsku

Oznámil to ukrajinský šéf diplomacie.

Ďalšie nebezpečné balíky dorazili na ukrajinské ambasády v Rumunsku a Dánsku
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Ďalšie ukrajinské veľvyslanectvá dostali „nebezpečné balíčky“, oznámil podľa serveru Jevropejska pravda ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. V utorok (6. 12.) podľa neho takéto zásielky dostali ukrajinské diplomatické misie v Rumunsku a Dánsku.

Ukrajinské zastupiteľské úrady vo viacerých európskych krajinách dostali v uplynulom týždni balíčky obsahujúce zvieracie oči. K zodpovednosti sa doteraz nikto neprihlásil. Z Kyjeva už skôr odznelo, že Ukrajina sa nenechá zastrašiť.

„Máme nové prípady nebezpečných zásielok zaslaných na naše veľvyslanectvo. Dnes pribudla ambasáda v Rumunsku a Dánsku,“ povedal Kuleba.

„Všetci, ktorí naďalej posielajú tieto balíčky a terorizujú naše veľvyslanectvá, upokojte sa, prosím, a neplytvajte svojím časom a peniazmi na poštové známky. Nič tým nedosiahnete. Pre všetkých nepriateľov ukrajinskej diplomacie môžem zopakovať – nebudete schopní nás zastrašiť ani zastaviť,“ dodal minister.

Ukrajinské médiá už skôr počas utorka informovali o tom, že ukrajinské veľvyslanectvo v Bukurešti dostalo dopoludnia dve podozrivé obálky. Na mieste podľa agentúry Ukrinform zasahovala rumunská polícia, tajná služba a zrejme tiež pyrotechnici.

Podobné zásielky dostali v posledných dňoch ukrajinské veľvyslanectvá a konzuláty v niekoľkých európskych krajinách, vrátane zastupiteľských úradov v Česku, Poľsku, Maďarsku, Holandsku, Chorvátsku alebo Taliansku. V pondelok (5. 12.) ukrajinská diplomacia evidovala 21 prípadov vyhrážok ambasádam a konzulátom v 12 krajinách.

V pondelok španielska pošta zachytila tri ďalšie podozrivé obálky adresované ukrajinskej ambasáde v Madride a konzulátom tejto krajiny v Barcelone a Malage. Boli v nich zvieracie oči, uviedla agentúra Reuters. Španielske úrady minulý týždeň odhalili niekoľko listových bômb, ktoré podľa všetkého súvisia s Ruskou vojnou na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet