Na hlavný obsah

Ďalšiu vládu by Pčolinský preferoval bez SaS

Ak padne vláda, Sme rodina podporí predčasné voľby.

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) a poslanec Branislav Gröhling (SaS) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.
Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) a poslanec Branislav Gröhling (SaS) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.Foto: RTVS

„Ak by bola možnosť nebyť v nejakej ďalšej vláde so stranou SaS, ja by som to celkom aj privítal,“ povedal podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Dodal, že s niektorými poslancami SaS sa komunikuje dobre a nemá problém s nimi spolupracovať. Zdôraznil však, že podobne to platí pri akejkoľvek inej strane. Poslanec Branislav Gröhling (SaS) zasa nechce byť vo vláde, kde sa spolupracuje s ĽSNS.

Na otázku, čo si myslí o návrhu SaS na vyslovenie nedôvery vláde Pčolinský povedal, že SaS a jej predseda Richard Sulík sú normálnou súčasťou opozície, a teda že ide o štandardné vyjadrenie opozičného politika. Návrh ho neprekvapil, no nevedel predpovedať, či v parlamente prejde, alebo nie.

Podľa Gröhlinga súčasná vláda škodí celému Slovensku, nie je schopná riešiť akýkoľvek problém, neprináša riešenia pre ľudí a jej konanie mu nedáva logiku. „Som rád, že sa už nemusím hanbiť za túto vládu lebo pri tom, ako uráža ženy, ako pristupuje k menšinám, ako rieši problémy, tak by som sa iba hanbil a ešte by som to musel aj nejakým spôosbom obhajovať,“ dodal.

SaS chce jasne vidieť, kto túto vládu podporuje a kto zahlasuje za vyslovenie nedôvery. Výčitky, prečo sa SaS pri odvolávaní spojila s Hlasom-SD odôvodnil Gröhling tým, že SaS má len 20 poslancov a na zvolanie mimoriadnej schôdze treba 30 podpisov. Preto musela hľadať podporu aj v iných radoch.

Predčasné voľby?

Premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) označil poslanec SaS za „neviditeľného“. Pčolinský ho však ubezpečil, že predseda vláda sa zúčastňuje dôležitých rokovaní a kľúčových rozhodnutí.

Podpredseda parlamentu opäť zdôraznil, že ak by padla vláda, tak hnutie Sme rodina bude za to, aby sa rokovalo o predčasných voľbách. Pýtal sa, či SaS zahlasuje za predčasné voľby tiež. Gröhling sa vyslovil za predčasné voľby, nevedel však povedať, ako to má zvyšok SaS.

„Som za predčasné voľby. Myslím si, že by to bola lepšia alternatíva ako to, čo tu teraz zažívame,“ povedal Gröhling. Pri podávaní návrhu na vyslovenie nedôvery vláde spomenula SaS ako riešenia aj novú parlamentnú väčšinu alebo úradnícku vládu.

Pčolinský úradnícku vládu odmieta, pretože sú to umelo dosadení ľudia, ale aj preto, že by to bol podvod na voličoch. Zvedavý bol aj na to, ako si SaS predstavuje novú koaličnú väčšinu. „Neviem si predstaviť aká, jedine, že už by sa na niečom dohodli so stranou Hlas,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko