Na hlavný obsah

Diagnózou starších trpí čoraz viac mladých ľudí

Syndróm karpálneho tunela častejšie postihuje ženy.

Diagnózou starších trpí čoraz viac mladých ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tŕpnutie prstov na ruke, strata citlivosti a neskôr aj veľké bolesti. To sú prejavy syndrómu karpálneho tunela. V minulosti to bola diagnóza typická skôr pre starších ľudí, v súčasnosti trápi stále viac mladých.

Kaderníčky, kuchárky, stavební robotníci, šoféri z povolania, programátori, ľudia denne píšuci na počítači a starí ľudia. To sú tie najrizikovejšie skupiny, ktorých vie syndróm karpálneho tunela poriadne potrápiť. Ide totiž o jedno z najčastejšie sa vyskytujúcich nervovo-útlakových ochorení ruky.

„Začína sa najčastejšie tŕpnutím palca a ukazováka, neskôr prostredníka, niekedy aj prstenníka. Môže sa to šíriť až do zápästia. Niekedy ľudia pociťujú bolesť až ku krku. Bolí ich to najmä večer pri zaspávaní a počas spánku sa budia,“ vysvetlil neurológ Michal Kozmon.

Ženy toto ochorenie postihuje častejšie. Príčinami sú jednostranná a pre ruku namáhavá práca, obdobie prechodu, vrodená predispozícia či tehotenstvo. Za viac náchylných považujú aj cukrovkárov.

Diagnostika syndrómu karpálneho tunela sa robí pomocou prístrojovej elektromyografie, ktorá zmeria vodivosť nervov a na jej základe neurológ diagnózu potvrdí alebo vyvráti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V ambulanciách neurológov však pribúdajú aj ľudia. A to hlavne mladí, ktorých povolanie ruky jednostranne nezaťažuje a predsa im tŕpnu prsty. Dôvodom je voľný čas strávený za počítačom, napríklad hraním hier.

Liečba prebieha podávaním vitamínov B, používaním rôznych gélov a mastí, rehabilitáciami, prípadne nosením ortézy. Ak to nepomôže, poslednou voľbou je približne 15 minútová operácia v lokálnej anestézii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko