Na hlavný obsah

Dianie v Záporožskej jadrovej elektrárni je stále predmetom rokovaní

Šéf MAAE rokoval s predstaviteľmi v Moskve.

Dianie v Záporožskej jadrovej elektrárni je stále predmetom rokovaní
Ilustračná snímka - Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Rokovania o vytvorení bezpečnej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej od začiatku marca ruskými vojskami budú pokračovať. Uviedla to ruská štátna korporácia Rosatom po štvrtkovom (22. 12.) stretnutí šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho s generálnym riaditeľom Rosatomu Alexejom Lichačovom.

Obaja predstavitelia podľa Rosatomu poukázali na blízkosť stanovísk ohľadom vytvorenia takejto zóny. Elektráreň ležiacu na juhu Ukrajiny v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti považujú za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe.

„Na stretnutí sa posudzovali prístupy k vytvoreniu ochrannej zóny na Záporožskej jadrovej elektrárni. Poukázalo sa na podstatnú blízkosť stanovísk k návrhu deklarácie o vytvorení takejto zóny,“ píše sa vo vyjadrení Rosatomu k schôdzke.

Rokovania budú podľa ruskej firmy pokračovať s prihliadnutím na nevyhnutnosť dosiahnuť vzájomne prijateľný text takejto deklarácie v čo najkratšom čase.

Obe strany vo štvrtok (22. 12.) posudzovali tiež situáciu v súvislosti s potrebou zvýšiť spoľahlivosť zásobovania elektrárne a blízkeho mesta Enerhodar elektrinou a teplom a dotkli sa práce misie expertov MAAE v elektrárni, dodal Rosatom. Rokovania označil za „vecné, užitočné a otvorené“.

Záporožskej jadrovej elektrárne sa zmocnili ruské vojská krátko po februárovom vpáde na Ukrajinu. Obe strany sa vzájomne obviňujú z ostreľovania elektrárne, v poslednom čase tiež z nasadenia dronov. V októbri ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým nariadil prevod Záporožskej jadrovej elektrárne do ruského vlastníctva. Ukrajina to označila za krádež.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet