Na hlavný obsah

Divadlo Nová Scéna bude mať inú sezónu. Priestory už vlastnia oni, nie mestská časť

Dovedna sa tam odohralo 76 sezón.

Divadlo Nová Scéna bude mať inú sezónu. Priestory už vlastnia oni, nie mestská časť
Na snímke vstup do budovy Divadla Nová scéna. Foto: RTVS

Doteraz Divadlo Nová Scéna odohralo 76 sezón. Tá ďalšia bude iná. Priestory, v ktorých sídli, sú totiž po dlhom čase v ich vlastníctve.

Po desaťročiach bude však hrať vo vlastných priestoroch. Doteraz ich spravovalo bratislavské Staré Mesto. Riaditeľka divadla má po odkúpení priestorov viaceré plány.

„Konečne Staré Mesto mohlo za adekvátnu sumu túto vec predať Novej scéne, tým pádom bude starostlivosť na nich, lebo doteraz to bola istým spôsobom anomália, že my sme sa starali o priestory divadla,“ avizuje starosta MČ Bratislava – Staré Mesto Matej Vagač.

So správou priestorov malo doteraz problém aj samotné divadlo. „Nebola to naša budova, tak ťažko sa do nej investovalo a zdokonaľovalo,“ avizuje riaditeľka Novej scény Ingrid Fašiangová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V rámci rekonštrukcií divadlo využilo aj povestný mramor, ktorý sa zachoval po zbúraní niekdajšieho bratislavského centra kultúry – Istropolisu.

Za priestory za vyše 3 a pol milióna eur zaplatil štát. Polovica peňazí poputuje do rozpočtu hlavného mesta a zvyšok mestskej časti.

„Myšlienka, aby divadlo Nová scéna nebolo už len nájomníkom, ale aby v podstate získalo priestory do svojho vlastníctva, žila dlho a práve teraz po možno až desaťročiach sa zrealizovala,“ doplnila ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Divadlo Nová scéna bude hrať predstavenia na svojich doskách najmenej 20 rokov. To bola totiž jedna z podmienok predaja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko