Na hlavný obsah

Do obehu idú prvé mince s podobizňou Karola III.

Vydávať sa budú ako drobné zákazníkom na poštových úradoch.

Do obehu idú prvé mince s podobizňou Karola III.
Na snímke sú mince s portrétom britského kráľa Karola III. Foto: ČTK/AP/Alastair Grant

Milióny nových 50-pencových mincí s podobizňou britského kráľa Karola III. sa od štvrtka (8. 12.) začnú dostávať do obehu prostredníctvom poštových úradov v Spojenom kráľovstve. Informovala o tom spravodajská stanica BBC News.

Ide o prvú várku sériovo razených mincí s profilom nového panovníka. Mince sa začnú vydávať ako drobné zákazníkom, ktorí si na poštových úradoch niečo zakúpia alebo zaplatia za službu.

Príslušné mince s podobizňou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa naďalej prijímajú v obchodoch.

https://twitter.com/gchahal/status/1600701517602127872

Na poštové úrady sa distribuovalo odhadom 4,9 milióna nových mincí, čo je približne polovica z celkového počtu týchto platidiel určených do obehu.

Predmetná minca sa razí v Kráľovskej mincovni (Royal Mint) vo waleskom meste Llantrisant. Portrét nového kráľa na tomto platidle vytvoril sochár Martin Jennings, ktorý vychádzal z fotografií zhotovených na 70. narodeniny vtedajšieho princa Charlesa.

Na opačnej strane novej 50-pencovej mince je kópia motívu použitého na špeciálnej minci z roku 1953, ktorá bola vyrazená pri príležitosti korunovácie kráľovnej Alžbety II.

Obsahuje štyri štvrtiny štátneho znaku Spojeného kráľovstva zobrazené v štíte. Medzi štítmi sú umiestnené emblémy štyroch konštitučných krajín – ruža (Anglicko), bodliak (Škótsko), pór (Wales) a ďatelina (Severné Írsko).

Nové mince nadväzujú na stáročnú tradíciu. Profil panovníka sa vždy otáča na opačnú stranu ako profil jeho predchodcu. Portrét Karola III. teraz smeruje doľava.

Rovnako ako predchádzajúci britskí králi – a na rozdiel od kráľovnej – Karol III. nemá na hlave korunu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet