Na hlavný obsah

Dočasná vláda má len obmedzené právomoci

Takto bude fungovať, kým prezidentka nevymenuje novú.

Dočasná vláda má len obmedzené právomoci
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Dočasná vláda bude môcť predkladať návrhy zákonov či rozhodovať o nariadeniach vlády. Právomoci jej zostali, no sú oklieštené. Fungovať takto bude do vymenovania novej vlády.

„Vláda môže predkladať do parlamentu návrhy zákonov, môže schvaľovať vlastné vládne nariadenia. Kompetencia ministerstiev plniť rozpočtové kapitoly a fungovať podľa ešte dnes platného zákona o rozpočte zostáva v plnom rozsahu zachovaná,“ vysvetlil odborník na ústavné právo Radoslav Procházka.

Podľa neho zostáva zachovaná aj právomoc vyhlásiť núdzový stav a ďalšie právomoci, ktoré s mimoriadnymi situáciami súvisia. Niektoré právomoci však dočasná vláda nebude môcť vykonávať vôbec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Napríklad stratila právomoc uznášať sa na zásadných opatreniach v oblasti hospodárskej a sociálnej politiky alebo v oblasti vnútornej a zahraničnej politiky,“ priblížil ústavný právnik Vincent Bujňák z Právnickej fakulty UK v Bratislave. Na iné potrebuje súhlas hlavy štátu.

„Napríklad nemôže menovať svojich nominantov do štátnych podnikov alebo do štátnych úradov,“ spresnila politologička Aneta Világi. Bujňák doplnil, že ani schvaľovanie zahraničných ciest a využívanie skráteného legislatívneho konania nemôže vláda robiť bez súhlasu prezidentky.

Ak by vláda podala demisiu tak, ako to zvažoval premiér Eduard Heger (OĽANO), právomoci by nestratila. „Dostala by poverenie v neobmedzenom rozsahu. Ak by vláda podala demisiu sama, poverenie by bolo dočasné, ale bez obmedzení,“ dodal Procházka.

Tieto pravidlá prijal parlament po vyslovení nedôvery vláde Ivety Radičovej v roku 2011, keď prezident získal silnejšie právomoci. Vláda bude takto fungovať dovtedy, kým prezidentka nevymenuje novú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko