Na hlavný obsah

Dôchodky budú rásť pomalšie

Môže za to dôchodková reforma schválená v parlamente.

starý muž sedí na lavičke
Ilustračná snímka.Foto: unsplash.com

Dôchodky, ktoré bude Sociálna poisťovňa (SP) vypočítavať od januára, budú rásť pomalšie ako doteraz. Poslanci v dôchodkovej reforme okrem iných úprav schválili aj zníženie takzvanej aktuálnej dôchodkovej hodnoty o päť percent.

Aktuálna dôchodková hodnota (ADH) je jeden z troch parametrov, na ktorých základe sa vypočítavajú novopriznávané dôchodky. Od januára je dôchodková hodnota niečo vyše 16 eur.

„Od 1. januára 2023 sa ADH každoročne upraví na 95 % nárastu priemernej mzdy za tretí štvrťrok daného roku k tretiemu štvrťroku predchádzajúceho roku,“ vysvetlil hovorca SP Martin Kontúr.

Zjednodušene povedané, aktuálna dôchodková hodnota nebude rásť takým tempom ako nominálna mzda. Ak mzdy porastú napríklad o 10 %, aktuálna dôchodková hodnota sa zvýši o 9,5 percenta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„To znamená, že výška dôchodku oproti mzde bude trošku nižšia, ako by bola pred touto zmenou. Určite to však neznamená, že dôchodky budú v absolútnom vyjadrení nižšie. Naopak, budú stále rásť,“ priblížil Ján Šebo, odborník na investície a dôchodky.

„Dôchodky, samozrejme, budú rásť a bude sa zabezpečovať indexácia podľa inflácie, ale už zďaleka nebude stíhať za nárastom miezd. Náhrada pracovného príjmu dôchodcov dôchodkom už nebude taká veľká ako v minulosti. Čo je určite chyba, pretože životná úroveň sa potom dôchodcom zníži,“ spresnil ekonóm Vladimír Baláž.

Ekonóm predpokladá, že nepomer medzi rastom ADH a priemernej mzdy môže byť v budúcnosti o niečo väčší, a teda dôchodky budú rásť ešte pomalšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika