Na hlavný obsah

Duda: Poľsko podporuje slobodné a nezávislé Bielorusko

Nechce totiž zdieľať hranice s okupovaným územím.

Duda: Poľsko podporuje slobodné a nezávislé Bielorusko
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok (8. 12.) povedal, že jeho krajina chce mať hranice so slobodným a nezávislým Bieloruskom, nie s okupovaným územím. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

„Chceme hraničiť so slobodným, zvrchovaným a nezávislým Bieloruskom, ktorého spoločnosť, bratský národ, dokáže o sebe rozhodovať,“ uviedol Duda. Stretol sa s predstaviteľmi bieloruskej opozície.

Stretnutia vo Varšave sa zúčastnila aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Súperka dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka v posledných voľbách v auguste 2020.

Lukašenko vtedy podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil. Západ a opozícia však považujú voľby za zmanipulované, pripomína PAP. Cichanovská musela po voľbách emigrovať.

„Nechceme hraničiť s okupovaným územím, kde je ruská armáda, ktorá bojuje proti slobodnej a nezávislej spoločnosti,“ vyhlásil Duda. Poľsko podľa neho podporuje opozíciu v Bielorusku vzhľadom na „hlboké presvedčenie, že tento zápas bude úspešný pre Bielorusov, ktorí chcú mať slobodnú a zvrchovanú krajinu“.

Na stretnutí Duda ubezpečil, že Bielorusi, ktorí ušli zo svojej vlasti, sú v Poľskú vítaní a želá si, aby jeho krajinu vnímali ako ďalší domov.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine poľský prezident dodal, že urobí všetko pre to, aby svetu povedal, že skutoční Bielorusi nie sú Rusmi a že by nikdy nesúhlasili s ruskou okupáciou a nadvládou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet