Na hlavný obsah

Erupcia sopky Fuego v Guatemale si vynútila uzavretie letiska a diaľnice

Súčasný stav si nevyžaduje evakuáciu obyvateľstva, tvrdia úrady.

Erupcia sopky Fuego v Guatemale si vynútila uzavretie letiska a diaľnice
Na snímke je guatemalská sopka Fuego, ktorá chrlí horúcu lávu z krátera. Foto: TASR/AP

Na sopke Fuego, ktorá je jednou z najaktívnejších sopiek v Strednej Amerike, zaznamenali v nedeľu (11. 12.) erupciu. Po svahoch vulkánu steká láva a sopka chrlí popol do výšky dvoch kilometrov.

Úrady v Guatemale, na ktorej území sa sopka nachádza, táto situácia prinútila uzavrieť najväčšie letisko v krajine i priľahlú diaľnicu.

Ako informovala agentúra AFP, medzinárodné letisko La Aurora, ležiace šesť kilometrov južne od hlavného mesta, v nedeľu dopoludnia uzavreli, pretože v blízkosti pristávacej dráhy boli nánosy sopečného popola. Odkloniť museli najmenej dva lety smerujúce na pristátie.

Okrem toho bola preventívne uzavretá i cesta spájajúca južnú a strednú Guatemalu.
Sopka Fuego sa nachádza asi 16 kilometrov od Antiguy, malebného bývalého hlavného mesta Guatemaly a jej najväčšej turistickej atrakcie.

Fuego vybuchuje v priemere raz za štyri až päť rokov. V roku 2018 sa pri erupcii po jej stranách valili „rieky“ lávy, ktoré zničili dedinu San Miguel Los Lotes a zabili 215 ľudí.

Úrady najnovšiu erupciu monitorujú. Súčasný stav si nevyžaduje evakuáciu obyvateľstva, uviedol hovorca civilnej ochrany Rodolfo García.

Guatemala má na svojom území ešte ďalšie dve aktívne sopky – Santiaguito na západe krajiny a vulkán Pacaya na juhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet