Na hlavný obsah

Estónsko podporuje požiadavku o vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady OSN

Požaduje to Ukrajina.

Estónsko podporuje požiadavku o vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady OSN
Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Foto: TASR/AP

Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu podporil v stredu (28. 12.) požiadavku Ukrajiny vylúčiť Rusko z Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

„Členstvo Ruska, štátu agresora, v BR OSN považujem za nezákonné. Rusko by nemalo byť členom BR OSN!“ napísal Reinsalu v statuse na platforme Twitter, informovala britská stanica BBC.

Vylúčenie Ruska z BR OSN požaduje Ukrajina s odôvodnením, že Rusko zaujalo miesto v BR OSN po Sovietskom zväze len na základe svojej žiadosti, čím Moskva obišla procedúry stanovené Chartou OSN.

Zároveň tiež útokom na Ukrajinu a vojnou, ktorú proti nej vedie, hrubo porušuje Chartu OSN a hlavný cieľ OSN – zachovanie mieru.

Stáli členovia – Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Čína a Rusko – majú v Bezpečnostnej rade právo veta. Rusko pritom právo často využíva na to, aby blokovalo pokusy o svoje odsúdenie alebo potrestanie a podobne postupuje často aj v prípade hlasovaní o svojich spojencoch.

Väčšina je proti

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) v stredu informovala, že väčšina členov BR OSN je proti vylúčeniu Ruska.

RFE/RL sa pritom odvolala na slová námestníka estónskeho ministerstva zahraničných vecí Märta Volmera. Dodala, že otázka vylúčenia Ruska z tohto orgánu nie je momentálne perspektívna. Zároveň potvrdil, že jeho krajina podporuje Ukrajinu v jej snahe izolovať Rusko v medzinárodných organizáciách.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz povedal, že návrh Ukrajiny vylúčiť Rusko z BR OSN nie je prekvapením. Moskva napadnutím Ukrajiny zničila poriadok a bezpečnosť.

S návrhom na vylúčenie Ruska z BR OSN prišlo Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny. Tvrdí, že z pohľadu medzinárodného práva zostala otázka štatútu Ruska ako členského štátu OSN, ktorý Rusko požíva od rozpadu ZSSR, nevyriešená.

„Ruská federácia zasadla do kresla stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN. Obišla pri tom procedúry stanovené Chartou OSN,“ píše sa vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie. Podľa neho sa Rusko stalo členom BR OSN na základe listu vtedajšieho prezidenta Ruska Borisa Jeľcina generálnemu tajomníkovi OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet