Na hlavný obsah

EÚ finančne podporí armádu Bosny a Hercegoviny

Rada EÚ odobrila 10 miliónov eur.

Vlajka Bosny a Hercegoviny.
Vlajka Bosny a Hercegoviny.Foto: pixabay.com

Rada EÚ vo štvrtok (1. 12.) v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF) odobrila desať miliónov eur na podporu budovania kapacít ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny (BaH). Finančná pomoc v rámci tohto systému smeruje aj do Gruzínska, Libanonu, Mauritánie a Mozambiku. Informovala agentúry HINA.

Ide o pokračovanie podpory Európskej únie partnerským krajinám z Afriky, Východného partnerstva a zo západného Balkánu. A o rozširovanie geografického dosahu EPF na južné susedstvo, uvádza Rada EÚ.

Z rozpočtového mechanizmu EPF sa má financovať modernizácia vybavenia taktickej podpornej brigády BaH. Zo zdrojov EÚ budú financovať poľné vybavenie, kľúčové nástroje pre vojenské inžinierstvo či materiál v oblasti chemickej, biologickej, rádiologickej a jadrovej bezpečnosti (CBRN).

Tento finančný nástroj vznikol v roku 2001 na podporu partnerov na celom svete v oblasti armády a obrany. Hlavným cieľom EPF je posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, zachovávať mier a posilňovať medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť.

Americký veľvyslanec v Bosne a Hercegovine Michael Murphy vo štvrtok oznámil, že jeho krajina poskytne na podporu ozbrojeným silám BaH ďalších 17 miliónov dolárov (zhruba 16,3 mil. eur).

Gruzínsko prostredníctvom EPF dostane 20 miliónov eur a šesť miliónov eur vyčlenili pre Libanon. Mauritánia dostane 12 miliónov a do Mozambiku smeruje 20 miliónov eur, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke Rady EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet