Na hlavný obsah

EÚ prispeje farmárom vyše tromi miliardami eur

Nové pravidlá ich však obmedzujú vo výrobe.

EÚ prispeje farmárom vyše tromi miliardami eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenskí farmári budú dostávať dotácie od budúceho roka podľa nového Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Je vo výške štyroch miliárd eur a bude platiť do roku 2027.

Agrorezort uvádza, že cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť a odolnosť sektora a zároveň chrániť životné prostredie. Niektorí farmári z horských oblastí však upozorňujú, že nové pravidlá im znemožnia pestovanie kŕmnej kukurice pre dojnice.

Plán zároveň zavádza hornú hranicu priamych platieb na základe veľkosti farmy a redistribučnú podporu pre malé a stredné podniky. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho dodáva, že podpory pôjdu najmä na špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu.

Zabezpečí to, že, dúfam, nebudeme riešiť to, čo sme riešili pred dvomi rokmi, že tu bude poľnohospodárom nejaký bohapustý poberateľ dotácií, ktorý dostáva len dotácie na pšenicu, repku a slnečnicu, vysvetlil Macho.

Dodal, že maximálna výmera jedného plánu alebo jednej plodiny dnes môže byť 50 hektárov. Znamená to, že „skončili obrovské stohektárové parcely.“

Farmári pripomienkujú prísne podmienky

Niektorí farmári z podhorských oblastí však varujú, že nové prísne podmienky môžu produkciu živočíšnej výroby naopak pochovať. Mojmír Haško z poľnohospodárskeho družstva Badín v okrese Banská Bystrica upozorňuje, že pri siedmom stupni svahovitosti sú pravidlá príliš prísne.

„Keďže ornej pôdy je nedostatok, je jej málo, už teraz máme problémy dopestovať dostatok krmovín pre hovädzí dobytok, hlavne pre dojnice. Teraz, keď nám to sprísnia takýmito obmedzeniami a podmienkami, nebudeme schopní vypestovať dostatok krmovín,“ podotkol Haško.

Na určité nedostatky upozorňuje aj predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta. Tvrdí, že pravidlá im dovoľujú isté veci modifikovať tak, aby budúci rok mohli poslať novú, upravenú verziu.

Aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan sľubuje rokovania s Bruselom o dodatočných zmenách. Hovorí, že to musí byť prispôsobené na konkrétne podmienky konkrétnych poľnohospodárov.

„Nechceme žiadneho z poľnohospodárov stratiť z hľadiska ich produkčného potenciálu, napríklad silážnej kukurice. Aj v týchto oblastiach chceme rozvinúť živočíšnu výrobu,“ dodal Vlčan.

Európska únia farmárom prispeje sumou tri miliardy 380 miliónov eur a zo štátneho rozpočtu pôjde na podpory 867 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál