Na hlavný obsah

Eurokomisárka pre zdravotníctvo vyzvala Slovákov, aby neodkladali prevenciu

Slovensko pochválila za podporu návrhu o skríningoch.

Eurokomisárka pre zdravotníctvo vyzvala Slovákov, aby neodkladali prevenciu
V dostupnosti liekov pre onkologických pacientov Slovensko stále zaostáva. Foto: RTVS

Prevencia a liečba rakoviny, či starostlivosť o onkologických pacientov. To boli témy diskusie odborníkov s eurokomisárkou pre zdravotníctvo Stellou Kyriakidisovou. V národnom onkologickom ústave pochválila Slovensko za podporu nového návrhu o skríningových vyšetreniach.

Na Európsky onkologický plán má Únia v rozpočte vyčlenené 4 miliardy eur, z ktorých môže čerpať aj Slovensko. Európska komisia predstavila nový návrh, ako včas odhaľovať rakovinu.

„Pridávajú sa ďalšie tri druhy skríningu. Týkať sa budú pľúc, prostaty a gastrointestinálneho systému. Tieto usmernenia aktualizujeme prvýkrát od roku 2003,“ uviedla Kyriakidisová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Eurokomisárka vyzvala Slovákov, aby neodkladali prevenciu. U nás momentálne fungujú tri skríningové programy. „A to rakoviny krčka maternice, rakoviny prsníka – mamogragia –ako aj rakoviny hrubého čreva. Skríningové programy mienime na budúci rok cielenými kampaňami a intenzívnym pozývacím programom zdravotných poisťovní výrazne podporiť,“ vyhlásil štátny tajomník rezortu zdravotníctva Róbert Babeľa.

V dostupnosti liekov pre onkologických pacientov Slovensko stále zaostáva. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že po zmene legislatívy by sa to malo zlepšiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko