Na hlavný obsah

Európa nie je dostatočne silná na to, aby čelila Rusku sama, myslí si fínska premiérka

Ukrajine treba dať podľa nej "čokoľvek", aby vyhrala vojnu.

Európa nie je dostatočne silná na to, aby čelila Rusku sama, myslí si fínska premiérka
Fínska premiérka Sanna Marinová. Foto: TASR/AP

Fínska premiérka Sanna Marinová v piatok (2. 12.) zhodnotila spôsobilosti Európy v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine, pričom otvorene uviedla, že „nie sme dosť silní“, aby Európa sama čelila Rusku. Informuje o tom agentúra AFP.

Marinová povedala, že ruská invázia a okupácia Ukrajiny odhalili slabé stránky Európy a strategické chyby pri rokovaní s Ruskom. „Musím k vám byť veľmi úprimná, brutálne úprimná, Európa momentálne nie je dostatočne silná. Bez Spojených štátov by sme boli v problémoch,“ uviedla Marinová na pôde Lowyho inštitútu, think-tanku v austrálskom Sydney.

Fínska premiérka zdôraznila, že Ukrajine treba dať „čokoľvek“ na to, aby vyhrala vojnu. Dodala, že USA zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore Kyjeva s dodávkami zbraní a finančnou i humanitárnou pomocou potrebnou na spomalenie postupu Ruska.

„Musíme sa uistiť, že budujeme aj tieto spôsobilosti, pokiaľ ide o európsku obranu a európsky obranný priemysel. Musíme zabezpečiť, aby sme si dokázali poradiť v rôznych situáciách,“ povedala Marinová.

Tvrdší postoj voči Putinovi

Fínska líderka zároveň kritizovala politiku EÚ, ktorá vyzdvihovala dôležitosť spolupráce s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Myslí si, že Únia mala načúvať členským štátom, ktoré boli v minulosti súčasťou Sovietskeho zväzu.

Krajiny ako Estónsko či Poľsko, ktoré do EÚ vstúpili v roku 2004, opakovane vyzývali kolegov z eurobloku na zaujatie tvrdšieho postoja voči Putinovi. Francúzski, nemeckí, talianski a grécki predstavitelia však uprednostňovali užšie ekonomické vzťahy s Moskvou.

„Mali sme počúvať našich poľských a pobaltských priateľov oveľa skôr. Európa dlho budovala stratégiu s Ruskom, prehlbovala s ním naše ekonomické väzby, nakupovala od neho energie. Mysleli sme si, že to zabráni vojne,“ uviedla 37-ročná fínska premiérka. Dodala, že tento prístup „sa ukázal ako úplne nesprávny“.

„Nezaujímajú ich ekonomické väzby, nezaujímajú ich sankcie. O nič z toho sa nezaujímajú,“ uzavrela Marinová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet