Na hlavný obsah

Európska únia pohrozila Twitteru sankciami, zablokoval tam účty novinárov

Pridalo sa aj Nemecko.

Európska únia pohrozila Twitteru sankciami, zablokoval tam účty novinárov
Logo spoločnosti Twitter. Foto: TASR/AP

Európska únia upozornila v piatok (16. 12.) amerického podnikateľa a miliardára Elona Muska, že Twitter môže byť po prijatí nového zákona o médiách podrobený sankciám.

EÚ tak spravila po tom, čo Twitter zablokoval účty niekoľkým novinárov, ktorí písali kritické články o tejto sociálnej sieti a jej novom majiteľovými Muskovi. Informuje o tom agentúra AFP.

„Správy o svojvoľnom zrušení účtov novinárov na twitteri sú znepokojujúce. Zákon o digitálnych službách vyžaduje, aby sa dodržiavala sloboda médií a základné práva. Toto sa ešte posilnilo v našom zákone o slobode médií,“ uviedla podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

„Musk by to mal brať na vedomie. Existujú krajné medze, ale aj sankcie: už čoskoro,“ dodala Jourová.

Na zablokovanie účtov novinárov reagovalo v piatok aj Nemecko. „Slobodu médií nemožno vrtošivo zapínať a vypínať,“ uviedlo na twitteri nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

S príspevkom zverejnilo aj fotografiu zablokovaných účtov novinárov, ktorí už viac nemôžu ľudí „sledovať, komentovať ani kritizovať“. „Máme s tým problém, Twitter,“ uviedlo ministerstvo.

Vo štvrtok (15. 12.) sa zablokovali účty viac ako pätici novinárov, ktorí písali články o ňom a jeho novom majiteľovi Muskovi. Po zablokovaní novinárskych účtov pritom sociálna sieť neuviedla dôvod, pre ktorý tak spravila.

Umlčiavanie novinárov na twitteri je posledným kontroverzným krokom Muska, ktorý o sebe vyhlasuje, že je obrancom slobody slova, píše AFP.

Niektorí novinári, ktorým sa účet zablokoval, zverejňovali príspevky aj o zrušení účtu ElonJet, ktorý sledoval lety Muskovho súkromného lietadla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet