Na hlavný obsah

Európski liberáli prijali v Bratislave rezolúciu o právach LGBT+ ľudí

Navrhla ju strana Progresívne Slovensko.

Európski liberáli prijali v Bratislave rezolúciu o právach LGBT+ ľudí
Ilustračná snímka - dúhová vlajka. Foto: Pixabay.com

Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) prijala na konferencii v Bratislave rezolúciu o zaručení rovných práv pre LGBT+ ľudí po celej Európe. Informoval o tom riaditeľ komunikačného oddelenia mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Radovan Choleva.

Rezolúcia upozorňuje na nerovnosť právneho postavenia LGBT+ ľudí v Európe a vyzýva konať aj inštitúcie EÚ. Navrhlo ju PS v reakcii na vraždu Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha na Zámockej ulici v Bratislave. Účastníci konferencie si uctili ich pamiatku pred barom Tepláreň, kde sa tragédia odohrala.

„Voláme po uznaní existencie párov rovnakého pohlavia a dúhových rodín a po zabezpečení ich slobody, bezpečia a rovnosti. Treba odsúdiť všetky formy anti-LGBT+ rétoriky a nenávistné prejavy, ktoré šíria politické a iné osobnosti verejného života,“ uviedli podpredsedníčka PS Lucia Plaváková a zahraničná tajomníčka PS Beáta Jurík.

PS zároveň navrhlo rezolúciu o konaní v oblasti inflácie, jej obsah prerokujú na najbližšej konferencii ALDE. Poukázať má na súčasnú infláciu a problémy, ktorým Európa v poslednej dobe čelí, a to pandémia ochorenia COVID-19, ruská agresia na Ukrajine či energetická kríza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko