Na hlavný obsah

Fico nepredpokladá, že sa čo najrýchlejšie dohodne na zmene ústavy a predčasných voľbách

Ak sa budú odohrávať politické hry, ľudia sa tak majú zúčastniť referenda.

Fico nepredpokladá, že sa čo najrýchlejšie dohodne na zmene ústavy a predčasných voľbách
Na snímke zľava Robert Fico (Smer-SD) a sprava Boris Kollár (Sme rodina). Foto: RTVS

Boris Kollár (Sme rodina) necíti žiadnu spoluzodpovednosť za pád Hegerovej vlády. Pripomenul, že traja poslanci, ktorí jej vyslovili nedôveru, v tom čase už neboli členmi klubu Sme rodina. Vyjadril sa tak v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Na otázku, či budú na kandidátke, Kollár odpovedal, že „určite nebudú“. Následne však dodal, že s výnimkou Martina Borguľu, lebo jeho postup považuje za korektný. Borguľa žiadal odchod ministra Mikulca.

Robert Fico (Smer-SD) povedal, že hlasovanie týchto troch poslancov vyvoláva dojem, že Kollárovmu hnutiu vyhovujú predčasné voľby.

„Na druhej strane väčšina klubu podporila vládu. Ľudia hovoria o tom, že to mohla byť nejaká miera vypočítavosti,“ povedal. Kollár takéto tvrdenia odmietol.

Predčasné voľby sú nutnosťou

Najlepšie riešenie je podľa Fica všeobecná dohoda na predčasných voľbách, no taká neexistuje. 

„A ak nie je dohoda, musí začať silová hra,“ vyhlásil s tým, že buď sa teda silou presadia voľby alebo príde rekonštrukcia vlády. „Úradnícka vláda by bolo najhoršie riešenie,“ dodal.

Fico vyhlásil, že ak by bol po voľbách Smer vo vláde, tak nedovolí už vývoz ani jedného náboja na Ukrajinu, „lebo to veci len predlžuje.“ Zároveň dodal, že humanitárnu pomoc pre Ukrajincov bude podporovať. Zopakoval, že Smer má ambíciu vo voľbách vyhrať.

„Ak ale urobia takú chybu, že urobia ďalší zlepenec, tak uvidíte ten humbug počas referenda,“ vyhlásil tiež Fico k rekonštrukcii vlády. „Nikto nehovorí, aby ľudia zobrali lopaty, či krompáče. Hovoríme, aby využili demokratické možnosti.“

Naznačil tiež, že koalícia sa dohodne na rekonštrukcii vlády a povedal, že Heger, Kollár a Remišová si „opäť potrasú rukami“ so Sulíkom.

„Radšej si budem klásť ruku s Hegerom a Sulíkom, ako ísť na opačnú stranu,“ zareagoval Kollár. Zopakoval, že si nevie predstaviť vládnuť s Ficom.

Prebiehajú rokovania

Predseda Národnej rady SR Kollár potvrdil prebiehajúce rokovania s predstaviteľmi strán k riešeniu situácie po páde vlády.

Po stretnutí s predsedom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim a nedeľňajšou (18. 12.) plánovanou schôdzkou s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom avizoval pondelkové (19. 12.) stretnutie s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO) a Richardom Sulíkom (SaS). „Musím zozbierať všetky argumenty všetkých strán,“ uviedol.

Politický advent zrejme nebude

Slovensko by podľa predstaviteľa opozície malo dostať politický advent. „Situáciu by výrazne upokojilo, ak by sme čo najrýchlejšie oznámili, že sme sa dohodli na zmene ústavy a konaní predčasných volieb,“ upozornil.

Priznal však, že tomuto ideálnemu scenáru neverí. „Nepredpokladám, že nasledujúci týždeň bude v parlamentne politicky adventný,“ upozornil.

Fico poukázal tiež na to, že ak by sa v parlamente nezrodila dohoda o predčasných voľbách, resp. sa odohrávali politické hry o rekonštrukcii vlády, ľudia by sa mali zúčastniť januárového referenda. „Referendum môže byť napokon jediným východiskom z tejto krízy,“ zdôraznil.

Kollár zdôraznil, že schválenie rozpočtu je pre neho prioritou. „Škriepky musíme dať bokom, ľudia musia mať istotu, že avizovaná pomoc sa k nim dostane,“ upozornil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko