Na hlavný obsah

FIFA odmietla Zelenského žiadosť vystúpiť cez video pred finále MS vo futbale

Nechcú, aby sa šampionát stal prostriedkom politických odkazov.

FIFA odmietla Zelenského žiadosť vystúpiť cez video pred finále MS vo futbale
Foto: SITA/AP

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zamietla žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu umožnila vystúpiť prostredníctvom videoprenosu pred výkopom nedeľňajšieho (18. 12.) finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale na štadióne v katarskom Lúsajle. Informuje o tom americká televízia CNN, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj.

Zelenskyj údajne plánoval vyslať svetu prostredníctvom svojho vystúpenia posolstvo mieru. Podľa zdroja CNN bol úrad ukrajinského prezidenta nemilo prekvapený odmietnutím zo strany FIFA.

„Mysleli sme si, že FIFA chce túto platformu využiť pre väčšie dobro,“ povedal zdroj. Dodal však, že ukrajinská vláda naďalej rokuje o možnosti Zelenského vystúpenia s Medzinárodnou futbalovou federáciou. FIFA sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

Americká spravodajská televízia však zároveň pripomína, že FIFA úzkostlivo dbá o to, aby sa svetový šampionát v Katare nestal prostriedkom zverejňovania politických odkazov.

Zakázala napríklad používanie kapitánskych pások v dúhových farbách vyjadrujúcich podporu ľuďom z komunity LGBT+.

Prezident FIFA Gianni Infantino na piatkovej (16. 12.) tlačovej konferencii vyhlásil, že táto globálna organizácia nediskriminuje nikoho a zastáva práva každého, kto príde na šampionát.

„Fanúšikovia (na štadióne) a ďalšie miliardy pri televíznych obrazovkách majú každý svoje problémy. To, čo chcú, je užiť si 90 alebo 120 minút futbalu bez toho, aby museli rozmýšľať o iných veciach,“ uzavrel šéf FIFA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport