Na hlavný obsah

Finančná správa zaistila výrobky z chránených živočíchov

Ide o remienky na hodinky a kožený klobúk.

Finančná správa zaistila výrobky z chránených živočíchov
Na ilustračnej snímke výrobky z chránených živočíchov. Foto: Facebook/Finančná správa

Remienky na hodinky z aligátorov a kožený klobúk s krokodílím lemom zaistili žilinskí príslušníci Finančnej správy (FS) SR na vyclievacej pošte. Ide o výrobky z chránených živočíchov. Adresátom pri preclievaní chýbali povinné „CITES“ povolenia. V stredu (14. 12.) o tom informovala FS SR na facebookovej stránke.

Remienky na hodinky sa nachádzali v balíkoch z Veľkej Británie.

„Vyrobili ich z aligátora severoamerického. Je jedným z dvoch druhov žijúcich aligátorov a z dôvodu jeho ochrany je zaradený do prílohy Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, tzv. dohovor CITES,“ uviedla hovorkyňa colného úradu v Žiline Božena Chríbiková.

Povolenie vopred

Dodala, že kto si chce doviezť na Slovensko (aj keď len malý výrobok z tohto zvieraťa) musí si na to vopred vybaveniť povolenie. To príjemcom balíkov však chýbalo.

Ani zásielka z Austrálie s klobúkom, ktorý lemoval remienok z krokodíla, nemala potrebné doklady. „Podľa stanoviska Štátnej ochrany prírody SR oslovenej zamestnancami vyclievacieho pracoviska bol na lem použitý krokodíl slaný. Ten sa považuje za najväčšieho žijúceho plaza. Pravdepodobne pochádzal z farmového chovu,“ ozrejmila.

Vedecký orgán SR stanovil spoločenskú hodnotu jedného aligátora severoamerického na 700 eur a krokodíla slaného na 1 500 eur. „Príslušníci finančnej správy výrobky z chránených živočíchov zaistili a v budúcnosti ich použijú na vzdelávacie účely,“ informovala hovorkyňa.

Pred niekoľkými mesiacmi išlo klobúk z USA. Jeho dovoz na žilinskej pošte stopli kontrolujúci taktiež pre chýbajúcu dokumentáciu. „Ten bol zas po obvode zdobený zubami z krokodíla,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko