Na hlavný obsah

Francúz podozrivý zo zabitia troch Kurdov sa priznal k túžbe vraždiť cudzincov

Priznal sa k patologickej nenávisti.

Francúz podozrivý zo zabitia troch Kurdov sa priznal k túžbe vraždiť cudzincov
Na snímke miesto činu v Paríži. Foto: Twitter/Reuters

Šesťdesiatdeväťročný muž podozrivý z toho, že v piatok (22. 12.) v Paríži zabil troch Kurdov a zranil troch ďalších ľudí, v policajnej väzbe priznal, že cítil „patologickú nenávisť k cudzincom“.

Podľa agentúry AFP to v nedeľu (25. 12.) v tlačovej správe uviedla parížska prokurátorka Laure Beccuauová. Túžbu „vraždiť migrantov, cudzincov“ pociťoval od vlámania do svojho domu v roku 2016, dodala prokurátorka.

 Denník Le Figaro v nedeľu priniesol portréty troch zavraždených. Bol to mladý spevák, žena, ktorá pomáhala ďalším kurdským ženám a kurdský občan, ktorý sa pravidelne zúčastňoval podujatí organizovaných v komunitnom centre. V reakcii na útoky sa dnes stovky sýrskych Kurdov zišli v sýrskom meste Hasaká, píše AFP.

Podozrivý muž francúzskej národnosti, ktorý pred odchodom do dôchodku pracoval na železnici, podľa agentúry AFP lupičov brutálne zmlátil. „Toto vlámanie vníma ako spúšťač nenávisti k cudzincom,“ napísala prokurátorka v tlačovej správe. Tento rok v júni bol dotyčný odsúdený na ročné väzenie za ozbrojené násilné činy, proti čomu sa odvolal.

Prvý plán zlyhal

V piatok sa podľa svojich slov „najprv so zbraňou a nábojmi vydal na parížske predmestie Saint-Denis, aby vraždil cudzincov“. Keď však dorazil na miesto, zistil, že je tam málo ľudí a že v oblečení, ktoré má na sebe, sa mu zle opakovane nabíja zbraň.

Preto svoj plán vzdal, povedala prokurátorka. Túto cestu podľa Beccuauovej potvrdzuje aj lístok z mestskej dopravy a videonahrávka.

Muž sa následne vrátil do domova svojich rodičov v Paríži a rozhodol sa, že dôjde pešo na ulici d’Enghien, kde vedel, že je kurdské komunitné centrum. V ňom a v neďalekej reštaurácii a kaderníctve sa nakoniec streľba odohrala.

Po čine podozrivého zadržali s kufríkom, ktorý obsahoval veľké množstvo nábojov. V sobotu ho z policajnej väzby previezli na psychiatrické oddelenie s ostrahou. Podozrivý podľa prokurátorky sám o sebe uviedol, že trpí depresiami a má samovražedné sklony.

Pochod Parížom

Portréty troch zavraždených sa objavovali aj v rukách demonštrantov na sobotňajšom pochode Parížom, píše Le Figaro. Emine Karaová pripravovala z poverenia Kurdskej demokratickej rady vo Francúzsku (CDKF) pietne stretnutie k desiatemu výročiu vraždy troch kurdských žien, ktorých telá našli v Paríži v januári 2013.

Karaová v Sýrii bojovala proti Islamskému štátu, do Francúzska sa prišla liečiť, keď bola zranená v boji. Francúzske úrady podľa CDKF zamietli jej žiadosť o politický azyl.

Speváka a skladateľa Mira Perwera útočník zabil, keď obedoval v reštaurácii neďaleko kurdského komunitného centra. Perwer podľa kurdskej komunity utiekol do Francúzska a dostal v nej politický azyl, pretože mu v Turecku hrozilo väzenie za angažované texty piesní, ktoré sa nepáčili Ankare. Tretia obeť, 48-ročný Abdulrahman Kizil, trávil veľkú časť voľného času na podujatiach kurdského centra.

Po sobotňajšom sprievode zostalo na ulici jedno obhorené auto a tri ďalšie prevrátené, horeli tiež popolnice. Podľa stanice BFM TV niekoľko provokatérov zámerne v blízkosti kurskej akcie mávalo tureckými vlajkami v snahe vyvolať potýčky. Tri stanice metra v blízkosti demonštrácie boli „z bezpečnostných dôvodov“ dočasne uzavreté a vlaky nimi len prechádzali.

Na severovýchode Sýrie stovky ľudí protestovali proti „vyvražďovaniu“ Kurdov a prevolávali heslá na počesť „parížskych mučeníkov“. Akciu zvolali úrady kurdskej semiautonómnej oblasti, uviedla AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet