Na hlavný obsah

Francúzsky poslanec fiktívne zamestnal svoju svokru. Dostal vysokú pokutu a podmienku

Ide o Jeana-Christophea Lagarda.

Francúzsky poslanec fiktívne zamestnal svoju svokru. Dostal vysokú pokutu a podmienku
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Súd v Paríži v stredu (7. 12.) vymeral bývalému poslancovi Európskeho parlamentu Jeanovi-Christopheovi Lagardemu podmienečný trest 10 mesiacov za fiktívne zamestnanie svojej svokry.

Na základe podľa súdu „pochybnej“ zmluvy jej mal vyplatiť celkovo takmer 40 000 eur za post poslaneckej asistentky, informovala agentúra AFP. „Je to nespravodlivosť, pretože sa ukázalo, že Jean-Christophe Lagarde sa nijako osobne neobohatil,“ povedal jeho právnik. Plánuje sa proti rozsudku odvolať.

Lagarde bol 20 rokov poslancom parlamentu a od mája 2009 do augusta 2010 zamestnával matku svojej manželky. Súd uviedol, že tým „nesplnil svoju povinnosť ísť príkladom“ a „uprednostnil svoje osobné záujmy pred verejným záujmom“.

Poslanec argumentoval tým, že svoju svokru najal pre jej skúsenosti bývalej riaditeľky malého a stredného podniku na projekt, ktorý sa pripravoval, ale nikdy sa neuskutočnil.

Bývalý šéf centristickej strany Únia demokratov a nezávislých musí spolu so svojou svokrou zaplatiť Národnému zhromaždeniu odškodné 75 000 eur. Okrem toho musí Lagardeová zaplatiť pokutu 60 000 eur a podľa rozhodnutia súdu nesmie dva roky kandidovať na verejnú volenú funkciu.

Monique Escolierovej-Lavailovej súd udelil štvormesačný podmienečný trest a musí zaplatiť pokutu 20 000 eur. Na súde sa obhajovala tým, že hoci žije 600 kilometrov od sídla parlamentu, venuje práci pre Lagardeovú 35 hodín týždenne. To je vo Francúzsku plný úväzok.

Escolier-Lavailová súdu povedala, že jej práca zahŕňala „čítanie novín“ a „neformálne rozhovory“ s miestnymi podnikateľmi.

Keď súd požiadal ženu o dôkazy o jej pracovnej náplni, povedala, že počítač so všetkými dokumentmi zhorel po tom, ako do jej domu udrel blesk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet