Na hlavný obsah

G7 sa dohodla na cenovom strope 60 dolárov za barel ruskej ropy

Napodobnila tak Európsku úniu.

G7 sa dohodla na cenovom strope 60 dolárov za barel ruskej ropy
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7 a Austrália sa dohodli na zavedení maximálnej ceny za ruskú ropu prepravovanú po mori vo výške 60 dolárov (57 eur) za barel, teda na úrovni, na ktorej sa zhodla tiež Európska únia. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia G7 a Austrálie.

Západné krajiny sa dlhodobo snažia obmedziť príjmy ruského režimu a pripraviť ho o zdroje na financovanie vojny na Ukrajine.

Krajiny G7 a Austrália uviedli, že dosiahli dohodu o stanovení maximálnej ceny „v súlade s jednomyseľným rozhodnutím členských štátov Európskej únie“. Opatrenie má podľa nich zabrániť Rusku profitovať z vojny na Ukrajine, podporiť stabilitu na globálnych energetických trhoch a minimalizovať negatívne hospodárske dôsledky vojny.

Dohodu Európskej únie predtým blokovalo Poľsko, ktoré požadovalo nižšiu úroveň maximálnej ceny. V piatok (2. 12.) sa však na pôde EÚ podarilo dohodu dosiahnuť, čo otvorilo cestu k formálnemu schváleniu cenového stropu počas víkendu.

Podľa vyhlásení G7 a Austrálie by cenový strop mal nadobudnúť účinnosť v pondelok (5. 12.) alebo veľmi krátko potom. Lodiarske spoločnosti nebudú môcť prepravovať ropu, ktorú by Moskva predávala nad stanovenou cenou.

Nebudú im tiež môcť poskytovať poisťovacie služby, čo prepravu prakticky znemožní. V pondelok vstupuje do platnosti zákaz dovážať po mori ruskú ropu do EÚ. Strop sa tak bude týkať dodávok smerujúcich do iných krajín.

Zavedenie cenového stropu bolo nápadom G7. Cieľom má byť znížiť príjmy Ruska z predaja ropy a zároveň zabrániť prudkému nárastu svetových cien ropy po spustení embarga EÚ na ruskú ropu. Cena ruskej uralskej ropy sa v piatok pohybovala okolo 67 dolárov (64 eur) za barel.

Rusko považuje strop za nebezpečný

Rusko uviedlo, že bude aj naďalej hľadať kupcov pre svoju ropu, a to aj napriek pokusu západných vlád zaviesť cenový strop na vývoz ropy, ktorý považuje za nebezpečný. Ruské veľvyslanectvo v USA v komentároch na sociálnej sieti telegram kritizovalo to, čo označilo za „pretváranie“ princípov voľného trhu.

Zopakovalo, že o ruskú ropu bude napriek týmto opatreniam naďalej záujem. Rozhodnutie o zavedení stropu povedie len k zvýšeniu neistoty a vyšším nákladom pre spotrebiteľov.

Ruský prezident Vladimir Putin a niektorí vysokí kremeľskí predstavitelia už skôr opakovane uvádzali, že Rusko nebude dodávať palivá tým, ktorí sa k cenovému stropu pripoja.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak vyhlásil, že tento nástroj je v rozpore so všetkými trhovými mechanizmami. Mohol by byť veľmi zhubný pre svetový ropný priemysel. Krajiny v prípade zavedenia stropu začnú dodávať ropu trhovo orientovaným partnerom či znížia ťažbu.

Agentúra Bloomberg minulý týždeň uviedla, že Kremeľ pripravuje prezidentský dekrét, ktorý zakáže ruským firmám a obchodníkom predávať ruskú ropu komukoľvek, kto zavedie na túto surovinu cenový strop.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika