Na hlavný obsah

Generálny prokurátor čelí kritike za využívanie paragrafu 363. Za svojimi rozhodnutiami si stojí

Názory poslancov na používanie paragrafu sa líšia.

Generálny prokurátor čelí kritike za využívanie paragrafu 363. Za svojimi rozhodnutiami si stojí
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas 78. zasadnutia NR SR. Foto: TASR

Parlamentní poslanci si vypočuli správu generálnej prokuratúry za minulý rok. Maroš Žilinka informoval, že v mnohých oblastiach sa zvýšil počet trestných činov. Čelil však kritike, predovšetkým pre využívanie paragrafu 363 v známych kauzách. Názory poslancov na používanie paragrafu sa líšia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Na spáchaných trestných činoch za rok 2021 sa najviac podieľali muži a to až v 85 %. Stúpol počet prípadov, v ktorých hral kľúčovú úlohu alkohol, či iné omamné látky. V správe sa zároveň píše, že pretrvávajúca pandémia priniesla nárast prípadov detskej pornografie o 42%.

Poslancov však najviac zaujímal paragraf 363. Generálny prokurátor Maroš Žilinka si za svojimi rozhodnutiami v prípadoch Vladimíra Pčolinského či Jaroslava Haščáka stojí. Upozorňuje, že počet podnetov na preverenie trestného konania od obvinených v posledných rokoch rastie.

„Toto oprávnenie som uplatnil v roku 2021 v 89 prípadoch oproti 85 prípadom v predchádzajúcom roku. Inak povedané, tento inštitút som využíval podstatne menej, ako moji predchodcovia,“ tvrdí Žilinka.

Alojz Baránik z Sas za tým vidí spôsob fungovania prokuratúry počas bývalých vlád. „V minulosti nebolo potrebné používať 363, pretože namiesto súčasného generálneho prokurátora mali gangstri svojho zločinca Kováčika,“ hovorí.

Krajskí prokurátori ho podporili

Generálnemu prokurátorovi vyjadrili podporu všetci ôsmi krajskí predsedovia prokuratúry a politikov vyzvali, aby jeho rozhodnutia nekomentovali. Nezaradený Matúš Šutaj Eštok z mimoparlamentného Hlasu SD v pléne ich stanovisko pripomenul.

„Dnes sa všetkých osem krajských prokurátorov zastalo generálneho prokurátora Žilinku. Naopak, odsúdili takých politikov, ktorí urážajú generálneho prokurátora aj celú generálnu prokuratúru,“ vyhlásil.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga generálnemu prokurátorovi pripomenul jeho slová, s ktorými kandidoval do funkcie. Konkrétne spomenul ambíciu otvoriť prokuratúru verejnosti. Podľa poslanca sa však deje opak a generálny prokurátor odmieta odpovedať na otázky novinárov.

„Z prokuratúry, miesto toho, aby to bol otvorený orgán, ktorý nemá problém komunikovať s verejnosťou aj pri tých najväčších kauzách, sa stala uzavretá slonovinová veža, ktorá nám komunikuje svoje rozhodnutia cez tlačové konferencie,“ skonštatoval Šeliga.

Maroš Žilinka by aj preto mal zvážiť svoje ďalšie pôsobenie na prokuratúre. dodal. Plénum ešte nerozhodlo, či správu generálneho prokurátora prijme. Urobí tak v najbližších dňoch. Pred poslancov ešte príde so svojou správou aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál