Na hlavný obsah

Haagsky tribunál pre Kosovo poslal do väzenia bývalého veliteľa UČK

A to na 26 rokov.

Haagsky tribunál pre Kosovo poslal do väzenia bývalého veliteľa UČK
Na snímke bývalý veliteľ povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) Salih Mustafa. Foto: Twitter/ RSI News

Haagsky osobitný tribunál pre vojnové zločiny v Kosove (KSC) v piatok (16. 12.) usvedčil a poslal na 26 rokov do väzenia bývalého veliteľa povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) Saliha Mustafu. Ide o prvý verdikt, ktorý tento tribunál vyniesol.

Podľa agentúry Reuters odsúdený riadil väznicu využívanú na mučenie počas konfliktu z rokov 1998 a 1999, keď kosovskí povstalci bojovali za nezávislosť od Srbska.

Tribunál „vás odsudzuje na výnimočný trest 26 rokov väzenia“, oznámila podľa agentúry AFP sudkyňa Mappie Veldtová-Fogliaová Mustafovi, ktorého uznali za vinného najmä za mučenie a vraždy spáchané v roku 1999 na väznených Albáncoch podozrievaných zo spolupráce so Srbmi.

Zločiny sa stali vo vtedajšom zadržiavacom zariadení v obci Zlaš približne 12 kilometrov východne od kosovskej metropoly Priština.

Mustafa trval na svojej nevine vo všetkých bodoch obžaloby. Obžaloba bola oslobodená len v jednom bode, ktorý sa týkal zlého zaobchádzania so zadržanými. Odsúdený, v obleku a kravate, si v piatok verdikt vypočul v tichosti.

Sudkyňa piatkový rozsudok označila za „míľnik“ v činnosti špeciálnych súdov, ktorý by mohol viesť k „ďalšiemu zmiereniu medzi komunitami v Kosove“. Veldtová-Fogliaová zdôraznila, že súdny proces sa zameriaval len na Mustafovu individuálnu zodpovednosť za vojnové zločiny a že predmetom kauzy nebola UČK a kosovský ľud.

Sudkyňa rovnako ocenila ľudí svedčiacich na súde, keďže podľa nej tak robili „vo všadeprítomnej atmosfére strachu a zastrašovania, ktorá v Kosove pretrváva dodnes“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet