Na hlavný obsah

Hlavné správy opäť zaradia na zoznam dezinformačných webov

Projekt Konšpirátori.sk musel denník v minulosti zo zoznamu dočasne odstrániť.

Hlavné správy opäť zaradia na zoznam dezinformačných webov
Ilustračná snímka – dezinformácie. Foto: Unsplash

Hlavné správy sa opäť zaradia na zoznam dezinformačných webov. Krajský súd v Bratislave definitívne zrušil všetky neodkladné opatrenia proti projektu Konšpirátori.sk, ktoré ho v minulosti prinútili tento denník dočasne stiahnuť zo zoznamu problematických webov.

Informoval o tom vo štvrtok (22. 12.) podpredseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk Peter Jančárik.

“Vyzerá to, že slovenské súdy berú spoločenskú hrozbu dezinformačných webov po rokoch vážne. Z ich nedávnych rozhodnutí vyplýva, že už nemajú pochopenie pre reči o tom, že kritici dezinfowebov chcú len poškodiť ich dobrú povesť alebo ich ekonomicky zničiť. Kritika toho, čo tieto weby publikujú je podľa krajského súdu opodstatnená,” uviedol Jančárik.

Denník musel byť v marci 2020 zo zoznamu dočasne odstránený po nariadení neodkladného opatrenia vydanom bratislavským okresným súdom. Po vypuknutí vojny na Ukrajine však súdy pristúpili k postupnému rušeniu rozhodnutí, ktorými pôvodne denníku poskytli ochranu.

Súd predbežne odmietol tvrdenia denníka

Krajský súd v Bratislave vo svojich uzneseniach predbežne odmietol tvrdenia denníka. A to, že im projekt Konšpirátori.sk neoprávnene zasahuje do ich práv. Súd pritom zohľadnil aj vypnutie denníka na pokyn Národného bezpečnostného úradu, pretože ich po vypuknutí vojny na Ukrajine vyhodnotil ako bezpečnostné riziko.

Denník podľa Jančárika pritom už predtým pravidelne šíril prokremeľskú propagandu, nekriticky dávali priestor extrémistom, antivaxerom a rôznym konšpiračným teóriám. Pripomenul tiež, že pre šírenie antisemitizmu ich nedávno riešila aj Rada pre mediálne služby a ich prispievateľa Bohuša Garbára natočili pri preberaní úplatku od rozviedčíka z ruskej ambasády.

“Veríme, že súdy budú k tomu, čo tvrdíme od samého začiatku vnímavé aj pri samotnom pojednávaní s Hlavnými správami. Na jeho vytýčenie však márne čakáme už viac ako tri roky a zatiaľ musíme čeliť šikanóznym žalobám aj nezmyselným exekúciám,” dodal.

O vydanie neodkladného opatrenia proti Konšpirátorom sa na jar tohto roka pokúšal aj český dezinfoweb AC24. Jeho návrh však bratislavský okresný a napokon aj krajský súd už rovno zamietli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko