Na hlavný obsah

Indonéziu zasiahlo ďalšie zemetrasenie, obete zatiaľ nehlásia

Vlna cunami údajne nehrozí.

Oblasť zemetrasenia.
Oblasť zemetrasenia.Foto: Twitter

Provinciu Západná Jáva v Indonézii v sobotu zasiahlo zemetrasenie o sile 6,1 stupňa. Otrasy boli cítiť aj v hlavnom meste Jakarte vzdialenom asi 200 kilometrov od epicentra. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie indonézskej geofyzikálnej agentúry BMKG.

Podľa odborníkov vlna cunami nehrozí. Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke 109 kilometrov. Pôvodne úrad ohlásil zemetrasenie o sile 6,4 stupňa v hĺbke 118 kilometrov. Viac ako hodinu po prvom zemetrasení udrel menší otras o sile 2,9 stupňa v hĺbke 107 kilometrov, dodala BMKG.

Podľa agentúry Reuters pre zemetrasenie ľudia vybiehali z budov. Niektorí obyvatelia miest v oblasti na sociálnych sieťach uviedli, že zemetrasenie silno pocítili. Hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof BNPB Abdul Muhari uviedol, že v meste Garut sa zranila jedna osoba a poškodilo štyri domy. Úrady však oblasť stále kontrolujú.

Hornatý región v provincii Západná Jáva zasiahlo 21. novembra zemetrasenie o sile 5,6 stupňa. Zemetrasenie nebolo extrémne silné, ale vychádzalo z malej hĺbky, a tak spôsobilo rozsiahle škody. Vyvolalo zosuv pôdy, ktorý pochoval dedinu Cijedil. Desiatky tisíc ľudí prišli o strechu nad hlavou a evakuovali ich do provizórnych prístreškov či stanov.

Indonézia, ktorú tvorí 17 000 ostrovov a ostrovčekov, leží na rozhraní troch veľkých tektonických dosiek, a zemetrasenia sú v tejto oblasti časté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet