Na hlavný obsah

Irán otestoval pri Hormuzskom prielive útočné vojenské drony

Prvýkrát aj dron Ababil-5.

Irán otestoval pri Hormuzskom prielive útočné vojenské drony
Testovanie dronu iránskou armádou z vojenskej lode. Foto: TASR/AP

Iránska armáda v sobotu (31. 12.) v pobrežnej oblasti neďaleko strategicky významného Hormuzského prielivu otestovala nové útočné bezpilotné lietadlá Ababil-5. Informovala o tom štátna televízia. Podľa agentúry AP išlo o súčasť vojenského cvičenia, ktoré sa koná pravidelne touto dobou.

Dron Ababil-5 sa do neho zapojil prvýkrát a po tom, čo prekonal vzdialenosť 400 kilometrov, úspešne bombou zasiahol cieľ, uviedla štátna televízia. Irán už v uplynulých rokoch otestoval mnoho bezpilotných lietadiel využívaných na vojenské účely.

Vojenské drony sa stali ďalším predmetom sporov medzi Iránom a západnými krajinami. Spojené štáty a ich spojenci poukazujú na to, že Teherán tieto stroje dodáva Rusku, ktoré ich potom nasadzuje k útokom na Ukrajine. Irán v novembri pripustil, že drony Rusku dodal, ale že to bolo pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu. Tvrdí, že mu ide o zastavenie konfliktu.

Cvičenia sa zúčastnili členovia prepadových komand alebo výsadkári. Armáda na manévre vyslala bojové lietadlá, vrtuľníky, vojenské dopravné lietadlá a ponorky. V pláne je tiež odpaľovanie rakiet a skúšky systémov protileteckej obrany. AP pripomína, že Irán takéto cvičenia organizuje pravidelne s cieľom zlepšiť svoje obranné schopnosti a oskúšať zbrane.

Hormuzský prieliv leží medzi Perzským a Ománskym zálivom a je kľúčový pre prepravu energetických surovín. Lode ním preváža asi pätinu ropy dopravovanej po mori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet