Na hlavný obsah

Irán popravil druhého väzňa, ktorého zadržali pri protivládnych demonštráciách

Podľa iránskych médií ubodal dvoch ľudí.

Irán popravil druhého väzňa, ktorého zadržali pri protivládnych demonštráciách
Na ilustračnej snímke protest v Teheráne v súvislosti s úmrtím mladej ženy. Foto: TASR/AP

Irán v pondelok (12. 12.) oznámil, že popravil druhého väzňa zadržaného pri demonštráciách proti vládnucemu režimu. Podľa iránskych médií odsúdený ubodal 17. novembra v meste Mašhad dvoch príslušníkov bezpečnostných zložiek a štyroch ďalších zranil.

Poprava Madžída Rézu Rahnavarda necelý mesiac po tom, čo údajne usmrtil dvoch členov bezpečnostných síl, ukazuje, s akou rýchlosťou Irán teraz vykonáva tresty smrti, ktoré súdy vyniesli nad ľuďmi zatknutými pri demonštráciách, uviedla agentúra AP.

Štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých je údajne odsúdený muž zachytený, ako ubodá muža a z miesta činu utečie. Zadržali ho vo chvíli, keď sa pokúšal opustiť krajinu, oznámili úrady.

Aktivisti uviedli, že pri súdoch za zatvorenými dverami na smrť odsúdili už viac ako desiatku protivládnych demonštrantov. Od polovice septembra, keď protesty začali, bolo podľa ľudskoprávnej organizácie monitorujúcej demonštrácie zabitých najmenej 488 demonštrantov. Ďalších 18 200 ľudí úrady zadržali.

Protesty vypukli po smrti mladej ženy

Protesty v Iráne vypukli v polovici septembra po tom, ako zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsá Amínová. Tú zadržali podľa médií pre to, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorým si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ktorý ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti. Podľa polície žena utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov zomrela na následky policajnej brutality.

Prvého človeka zadržaného pri demonštráciách popravil Irán vo štvrtok (8. 12.). Mimovládna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v Nórsku uviedla, že v Iráne bolo v tomto roku popravených už viac ako 500 ľudí. Je to výrazne viac ako v roku 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet