Na hlavný obsah

Irán tvrdí, že nebude „žiadať o povolenie“ na posilnenie vzťahov s Ruskom

Tým odmietlo obavy z ich vojenského partnerstva.

Irán tvrdí, že nebude „žiadať o povolenie“ na posilnenie vzťahov s Ruskom
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu (18. 12.) uviedlo, že nebude „od nikoho žiadať povolenie“ na rozšírenie vzťahov s Ruskom.Tým odmietlo obavy USA z narastajúceho vojenského partnerstva medzi Teheránom a Moskvou. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

Západné krajiny obviňujú Irán z dodávok bezpilotných lietadiel do Ruska, ktoré Kremeľ údajne používa na útoky proti Ukrajine. Uvalili tiež sankcie na Teherán, ktorý však tieto obvinenia opakovane popiera.

Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v piatok (16. 12.) povedal, že vojenská spolupráca medzi Iránom a Ruskom „predstavuje reálnu hrozbu“ pre spojencov USA na Blízkom východe.

Reakcia ministerstva zahraničných vecí

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání označil tieto komentáre za „nepodložené“. Povedal, že sú súčasťou „propagandistickej vojny USA proti Iránu“.

Teherán „pri regulácii svojich zahraničných vzťahov koná nezávisle a od nikoho si nežiada povolenie“, uviedol Kanání v nedeľňajšom vyhlásení. Dodal, že iránske „národné záujmy“ diktujú jeho politiku.

„Spolupráca medzi Iránom a Ruskom v rôznych oblastiach vrátane obrany sa rozširuje v rámci spoločných záujmov. Nie je namierená proti žiadnej tretej krajine,“ ozrejmil Kanání.

Podľa jeho slov „americkí predstavitelia pokračujú vo svojich nepodložených politických tvrdeniach a nezákonných krokoch proti Iránskej islamskej republike. A tiež pochybňujú konvenčnú obrannú a vojenskú spoluprácu medzi Iránom a Ruskom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet