Na hlavný obsah

Iránsky generálny prokurátor oznámil zrušenie mravnostnej polície

Jej zásah stál pri zrode súčasných protivládnych protestov.

Iránsky generálny prokurátor oznámil zrušenie mravnostnej polície
Protesty v Iráne po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Foto: Twitter/France24

Iránsky generálny prokurátor oznámil zrušenie mravnostnej polície, ktorej zásah stál pri zrode súčasných protivládnych protestov. Informovala o tom v nedeľu (4. 12.) agentúra AFP s odvolaním sa na správu iránskej agentúry ISNA.

Podľa nej generálny prokurátor Mohammad Džafar Montazerí hovoril o konci mravnostnej polície na sobotňajšom (3. 12.) náboženskom stretnutí v meste Kom.

Medzi úlohy mravnostnej polície patril okrem iného aj dohľad nad dodržiavaním náboženských pravidiel vrátane nosenia šatiek na verejnosti.

Téma hidžábov sa stala rozbuškou súčasných masových protestov, ktoré prepukli po septembrovom úmrtí 22-ročnej Kurdky Mahsá Amíníovej. Tá skončila pre údajné porušenie pravidiel pre nosenie v šatke v cele mravnostnej polície a potom zomrela.

„Mravnostná polícia nemá s justíciou čo do činenia,“ povedal v Kome Montazerí, ktorý odpovedal na otázku, prečo táto jednotka teraz končí. O deň skôr generálny prokurátor povedal, že iránske úrady sa chystajú preskúmať zákon, ktorý ženám prikazuje povinne si zakrývať hlavu šatkou. Zatiaľ sa však nevie, či navrhnú nejaké zmeny pravidiel.

Smrť mladej Kurdky

Jednotka mravnostnej polície, ktorej názov v perzčine možno preložiť ako „výchovné hliadky“, vznikla v roku 2006 za konzervatívneho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Jej mužskí príslušníci nosia charakteristické tmavozelené uniformy. Ženy v jej radoch slúžili oblečené do čiernych čádorov, teda úboru, ktorý zakrýva hlavu a celé telo až po členky.

Iránska mravnostná polícia pre podiel na smrti Amíníovej figuruje na sankčnom zozname Európskej únie. Tá je presvedčená, že mladá Kurdka zomrela v súvislosti s policajným násilím.

Amíníová skončila v policajnej cele preto, že mala údajne príliš voľne nasadený hidžáb. Polícia tvrdila, že zomrela po tom, čo dostala infarkt. Jej rodina je však presvedčená, že policajti ženu zbili. Jej úmrtie vyvolalo v krajine nezvyčajnú vlnu demonštrácií.

Podľa oficiálnych údajov počas nich doteraz zomrelo vyše 300 ľudí, mimovládna organizácia Iran Human Rights so sídlom v Osle uvádza okolo 450 obetí. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk koncom novembra uviedol, že pri protestoch zatkli asi 14 000 ľudí, vrátane detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet