Na hlavný obsah

Islamský štát zabil najmenej 12 robotníkov vracajúcich sa z ropného poľa

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Islamský štát zabil najmenej 12 robotníkov vracajúcich sa z ropného poľa
Ilustračná snímka ropného vrtu. Foto: TASR/AP

Najmenej 12 robotníkov pracujúcich v ropnom priemysle zahynulo v piatok (30. 12.) pri útoku militantov Islamského štátu v Sýrii. Informuje o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

Militanti zaútočili na autobusy prevážajúce robotníkov z ropného poľa v provincii Dajr az-Zaur výbušným zariadením aj strelnými zbraňami.

Útok potvrdila aj štátna tlačová agentúra SANA, tá však informovala iba o desiatich zabitých a dvoch zranených robotníkoch.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, zdroje DPA však uviedli, že niesol znaky účasti Islamského štátu.

Militantná organizácia Islamský štát v uplynulých mesiacoch utrpela v Sýrii značné územné straty. Naďalej však ostáva aktívna vo viacerých častiach krajiny. Len v priebehu decembra vykonala 14 útokov na jednotky sýrskej armády a jej spojencov. Celkovo pri tom zahynulo 55 osôb.

Protesty v provincii Idlib

V provincii Idlib v piatok zas vypukli protesty proti zbližovaniu sa Sýrie a Turecka, ktoré naznačila stredajšia trojstranná schôdzka ministrov obrany Ruska, Sýrie a Turecka v Moskve.

Rusko je v sýrskej občianskej vojne, pokračujúcej už 12. rok, spojencom prezidenta Bašára Asada, kým Turecko podporuje protivládne ozbrojené zoskupenia. V uplynulých mesiacoch sýrske vládne jednotky podporované Moskvou ovládli rozsiahle územia dovtedy kontrolované džihádistami a západom podporovanými povstalcami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet