Na hlavný obsah

Jude Law má na konte mnoho vydarených filmov. Svoj príťažlivý vzhľad vníma ako nevýhodu

Herec oslavuje 50 rokov.

Jude Law má na konte mnoho vydarených filmov. Svoj príťažlivý vzhľad vníma ako nevýhodu
Na snímke britský herec Jude Law. Foto: ČTK /imago stock&people

Britský herec Jude Law má na konte mnoho vydarených filmov. V nich divákom ukázal, že vie rovnako dobre zahrať záporákov i kladných hrdinov a krásavcov. Jude Law oslavuje 50 rokov – narodil sa 29. decembra 1972 v londýnskej časti Lewisham.

Obaja jeho rodičia – Margaret Anne Heyworth a Peter Robert Law – pracovali ako učitelia, jeho otec sa neskôr stal riaditeľom školy. Jude Law dostal meno podľa hitu skupiny Beatles Hey Jude a knihy Thomasa Hardyho Nešťastný Jude (Jude the Obscure), píše portál imdb.com.

Vždy chcel byť „serióznym“ hercom, a tak svoj príťažlivý vzhľad vnímal skôr ako nevýhodu. „Nehodlám počúvať, že som len fešák. Nová, sexi, dobre vyzerajúca vec,“ povedal raz Law, ktorého pred rokmi vyhlásili za najsexi muža sveta.

Jude Law pózuje fotografom pri príchode na svetovú premiéru filmu Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora v marci 2022.
Jude Law pózuje fotografom pri príchode na svetovú premiéru filmu Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora v marci 2022.Foto: ČTK/AP/Joel C Ryan

Londýnsky rodák začal už v dvanástich rokoch študovať herectvo. V sedemnástich však z hereckej školy odišiel a začal nakrúcať, zároveň ale tiež hral v divadle. Predstavil sa v mnohých hrách po celom Londýne, dokonca ho nominovali na Laurence Olivier Award v kategórii „Vynikajúci nováčik“.

Po jeho boku si zahrali aj slovenské herečky

Po tom ako v Londýne odohral hru „Indiscretions“, sa Law presťahoval na Broadway, kde si zahral v rovnakej hre, tentoraz po boku americkej herečky Kathleen Turner. Law získal nomináciu na Cenu Tony v kategórii „Vynikajúci herec vo vedľajšej úlohe“. Neskôr získal cenu Theatre World Award.

Po Broadwayi začal Jude hrať v mnohých nezávislých filmoch. Jeho prvým veľkým projektom bol film Gattaca (1997) s Umou Thurmanovou a Ethanom Hawkom.

Do povedomia filmových fanúšikov sa zapísal rolami napríklad v snímkach Oscar Wilde, Návrat do Cold Mountain, A. I. Umelá inteligencia alebo Road to Perdition. V snímke Talentovaný pán Ripley si zahral po boku Matta Damona. Film mal úspech a kritici ocenili jeho herecký výkon.

Po boku hviezdneho herca si v medzinárodnom filme 360 zahrali aj slovenské herečky Gabriela Marcinková a Lucia Siposová.

Dvakrát ho nominovali na Oscara

V posledných rokoch sa objavil v marvelovke Captain Marvel alebo ako mladý Dumbledor vo filmoch Fantastické zvieratá zo sveta Harryho Pottera. Kritiku i divákov zaujal tiež výkonom v seriáli Nový pápež režiséra Paola Sorrentina.

Dvakrát ho nominovali na Oscara, na konte má tiež francúzsky rad Rytiera umenia a literatúry alebo Cenu prezidenta festivalu z karlovarskej filmovej prehliadky z roku 2010. Okrem hrania vo filme i na divadle sa tiež angažuje v charitatívnych a mierových projektoch.

Jeho životom prešlo mnoho krásnych žien, v rokoch 1997 až 2003 bol ženatý s herečkou Sadie Frostovou, s ktorou má dvoch synov a dcéru. Ďalšiu dcéru má s americkou modelkou Samanthou Burkeovou, neskôr žil s britskou herečkou Siennou Millerovou.

Piate dieťa sa mu narodilo vo vzťahu s hviezdičkou Catherine Hardingovou, šiesteho potomka má so súčasnou manželkou, psychologičkou Phillipou Coanovou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet