Na hlavný obsah

Káčer: Zníženie závislosti od ruských energií je pre Slovensko otázkou bezpečnosti

Szijjártó apeloval na zvýšenie kapacity ropovodu Adria.

Káčer: Zníženie závislosti od ruských energií je pre Slovensko otázkou bezpečnosti
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vľavo) a slovenský šéf diplomacie Rastislav Káčer. Foto: TASR

Pre Slovensko je minimalizácia závislosti od ruských zdrojov energií, vrátane ropy, dôležitou otázkou bezpečnosti a princípov. Povedal to v pondelok (5. 12.) minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po stretnutí s jeho maďarským náprotivkom Péterom Szijjártóom.

Priblížil, že za ostatné obdobie sa Slovensku podarilo zásadným spôsobom znížiť závislosť od ruského plynu a pokračuje sa v tom, aby sa stalo úplne nezávislým. „V tomto duchu sa pozeráme rovnako aj na ropu, aj na akékoľvek iné zdroje. Nechceme byť závislí od Ruska,“ zdôraznil.

Slovensko okrem toho podľa jeho slov nechce nakupovaním ropy prispievať Rusku na financovanie vojny na Ukrajine. Upozornil však, že od spracovania ropy na Slovensku sú závislé aj iné krajiny regiónu, teda napríklad Česko a Maďarsko.

„Možno by sme ako Slovensko vedeli veľmi rýchlo vyžiť bez ruskej ropy, ale od produkcie slovenskej rafinérie Slovnaft závisí zásobovanie nielen Slovenska, ale aj viacerých krajín v regióne,“ uviedol.

Szijártó uviedol, že dodávky ruskej ropy do Maďarska neboli nikdy otázkou politiky alebo ideológie, ale otázkou fyzickej potreby. Zásobovanie Maďarska ropou je v súčasnosti možné jedine z Ruska.

Zdôraznil, že kým sa nezvýši kapacita ropovodu Adria, ktorým prúdi ropa na Slovensko a do Maďarska z Chorvátska, tak obe krajiny si nebudú vedieť zabezpečiť zásobovanie inak, ako z Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko