Na hlavný obsah

Klasifikácia covidu v Číne by sa čoskoro mohla zmeniť

Protipandemické opatrenia by sa tak mohli zmierniť.

Klasifikácia covidu v Číne by sa čoskoro mohla zmeniť
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

V Číne by sa už čoskoro mohla zmeniť klasifikácia ochorenia COVID-19 ako vážnej nákazlivej choroby. To by malo za následok zmiernenie prísnych protiepidemických opatrení. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na čínske médiá.

Viac ako 95 % prípadov covidu v Číne je v súčasnosti asymptomatických. Priebeh choroby je mierny a úmrtnosť je veľmi nízka. Za týchto okolností terajšia klasifikácie vírusu nezodpovedá vedeckým poznatkom. Cituje čínska štátna tlačová agentúra I-cchaj odborníka na infekčné choroby, ktorý nechcel, aby ho menovali.

Infekčné ochorenie COVID-19 by sa tak podľa neho mohlo preradiť do kategórie B alebo dokonca do kategórie C.

Od januára 2020 sa COVID-19 v Číne klasifikuje ako kategória B, ale úrady postupujú na základe protokolov platných pre kategóriu A, ktoré umožňujú presadzovať politiku nulovej tolerancie covidu.

Medzi choroby kategórie A patria v Číne napríklad bubonický mor a cholera, zatiaľ čo SARS, AIDS a antrax patria do kategórie B. Kategória C zahŕňa okrem iného chrípku, lepru a mumps.

Každá úprava klasifikácie infekčných chorôb navrhnutá Národným zdravotným výborom, najvyšším čínskym zdravotníckym orgánom, si vyžaduje súhlas Štátnej rady alebo vlády, pripomína Reuters.

Za uplynulý deň zaznamenali v Číne 30 014 nových prípadov nákazy covidom, deň predtým ich bolo 31 824. Z toho bolo 4 213 prípadov symptomatických a 27 611 asymptomatických. Druhý deň po sebe nehlásili žiadne úmrtie súvisiace s covidom. Oficiálny počet úmrtí na nový koronavírus v Číne je tak naďalej 5 235.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet