Na hlavný obsah

Koalícia apeluje na SaS, aby prehodnotila odvolávanie vlády

Opozičná strana cúvnuť neplánuje.

Koalícia apeluje na SaS, aby prehodnotila odvolávanie vlády
Poslanci Národnej rady SR. Foto: RTVS

Koalícia apeluje v parlamente na opozičných poslancov z radov SaS, ktorí žiadajú pád vlády, aby obrátili list. Hnutie OĽANO im pripomína, že iba donedávna sedeli v jednom kabinete spoločne. SaS cúvnuť neplánuje.

V prípade, že budúci týždeň strana uspeje, do žiadnej vlády sa už v tomto volebnom období nevráti. Naopak. Bude žiadať, aby moc prevzali dočasne buď odborníci alebo došlo k rekonštrukcii vládneho kabinetu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

„Štát ste vystavili chaosu a krízam,“ ozýva sa v parlamente z miest, ktoré patria liberálom. Tieto slová exministerky Márie Kolíkovej (SaS) majú jasného adresáta, hnutie OĽANO. Podľa nej sa súčasná koalícia sama rozhodla pre menšinovú vládu a teraz sa nemôže čudovať, že jej hrozí pád. Považuje pokus o vyslovenie nedôvery vláde za správny.

„Kedy je lepší čas, ak nie po vyvrcholení zdravotníckej krízy, ktorú považujeme za nezvládnutú, po predložení rozpočtu na schválenie, ktorý považujeme za nezodpovedný a po prednesení správy prezidentky o stave republiky s jasným výrokom, že takto to ďalej nejde?“ podotkla Kolíková.

OĽANO naopak tvrdí, že pomyselnú žiadosť o rozvod predložila SaS, keď sa rozhodla na jeseň vystúpiť z koalície. Podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela napriek nezhodám medzi obidvoma stranami, ich viac vecí spája ako rozdeľuje.

Smer zahlasuje za pád vlády

„Vláda musí niesť zodpovednosť za rozklad demokracie,“ hovorí pred poslancami predseda Smeru-SD Robert Fico. Napriek tomu, že sa sociálni demokrati nepodpísali pod dôvody za odvolanie vlády, ktoré predložila SaS a skupina okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD), všetci jeho poslanci budú hlasovať za pád kabinetu.

„Komu by napadlo, že dva týždne pred 30. výročím vzniku Slovenskej republiky budeme svedkami tohto cirkusu, ktorý tu predvádzajú poslanci SaS a poslanci vládnej koalície. Veď vy ste ako prašť alebo uhoď. Vy ste úplne rovnakí, nemáte si čo vyčítať,“ povedal Fico.

OĽANO v pléne naďalej apeluje na liberálov, ako svojho bývalého koaličného partnera, a ukazuje na politickú ľavicu. Práve sociálnych demokratov a politický boj voči nim považuje Michal Šipoš (OĽANO) za spojivo OĽANO a SaS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál