Na hlavný obsah

Kontrolóri našli pesticídy v dovezených potravinách

Boli napríklad v grapefruitoch, pomarančoch aj citrónoch.

Kontrolóri našli pesticídy v dovezených potravinách
Na ilustračnej snímke citróny. Foto: RTVS

Kontrolóri ich našli v grapefruitoch, pomarančoch aj citrónoch. Zvýšené množstvo pesticídov obsahujú najmä plodiny z tretích krajín. Kupujeme si ich najmä teraz – počas zimy.

Zvyšky pesticídov boli vlani v takmer 70 % kontrolovaného ovocia a zeleniny. Pri plodoch zo Slovenska bol výskyt do 50 %, pri zahraničných sú čísla výrazne vyššie.

Problémom sú nadlimitné množstvá rezíduí, ktoré najčastejšie vykazujú plody z tretích krajín. Opakovane sa objavujú v dovezených citrusoch, vyskytli sa však aj v goji, hruškách či hrozne. Ak sa objavia na pultoch, úrady ich z trhu sťahujú.

„Pre bežných spotrebiteľov sú nebezpečné, pokiaľ ich budeme prijímať dlhodobo vo zvýšenej miere,“ vysvetľuje odborník na pesticídy Kamil Hudec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na Slovensku by množstvo používaných pesticídov malo v budúcnosti klesať. Súčasné poľnohospodárstvo sa však bez nich podľa odborníka nezaobíde.

„Celkovo sa na Slovensku pesticídy používajú v nižšej miere ako v členských štátoch. Navrhli sme celkovo 60 opatrení. Jedným z kľúčových cieľov je zníženie používania najrizikovejších prípravkov,“ avizuje hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Andrej Wallner.

Reziduá pesticídov kontrolujú úrady pravidelne aj v ďalších potravinách, vrátane detskej výživy či živočíšnych výrobkov. Prekročenie limitov v uplynulých troch rokoch v tejto skupine potravín nezaznamenali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko