Na hlavný obsah

Košické oceliarne pokračujú v skrátenom pracovnom týždni

U. S. Steel v súčasnosti vyrába minimum ocele.

Košický U.S. Steel ponechá úsporné opatrenia aj v novom roku. Doplatia na to zamestnanci – nižšou výplatou. Analytik zlepšenie v oceliarskom sektore tak skoro nečaká.

Vysoké ceny energií, nízky dopyt a enormný dovoz ocele z tretích krajín doľahli na košický U. S. Steel. Do konca roka preto zaviedol skrátený pracovný týždeň. Zamestnanci za voľný deň dostali 60 % mzdy. Huta rozhodla, že opatrenie ponechá aj v januári a vo februári, no pracovníci si prilepšia.

„Za voľný deň dostanú 70 % mzdy podľa zákonníka práce. Tá nová dohoda zabezpečuje to, že minimálne jednu takzvanú sedemdesiatku by mal absolvovať každý zamestnanec,“ podotkol predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Fabrika posledné týždne produkuje iba minimum ocele. Z troch vysokých pecí totiž funguje iba jedna. Očakáva sa, že výrobu surového železa na dvoch vysokých peciach obnoví začiatkom budúceho roka.

Budúci rok v hutníckom segmente vidí analytik pesimisticky. Tvrdí, že drahé energie a vysoká inflácia naďalej spôsobia zaťaženie ekonomiky. Tým pádom sa ochromí dopyt po oceli

Firma nevylučuje ani ďalšiu redukciu zamestnancov. Iba v októbri odišlo z U. S. Steelu 600 pracovníkov. Vo fabrike teraz pracuje približne 9 000 ľudí. Pred troma rokmi ich bolo 12 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny