Na hlavný obsah

Kosovo uzavrelo hlavný hraničný priechod so Srbskom

Ide o reakciu na protestnú blokádu Srbov.

Kosovo uzavrelo hlavný hraničný priechod Merdare so Srbskom po tom, čo ho v noci na stredu (28. 12.) zo srbskej strany zablokovalo asi 50 ľudí. Tí demonštrovali na podporu Srbov žijúcich v Kosove, ktorého nezávislosť odmietajú protestujúci uznať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ďalšie dva hraničné priechody na srbskej hranici uzavreli už skôr v súvislosti s obdobnými protestami 10. decembra. Teraz tak zostávajú len tri miesta vstupu medzi Kosovom a Srbskom.

Pri nepokojoch na začiatku mesiaca zatkli kosovského srbského policajta Dejana Pantiča, ktorého zadržanie zvýšilo napätie medzi Prištinou a Belehradom. Hovorca súdu v Prištine v stredu oznámil, že Pantiča prepustia z väzby a umiestnia do domáceho väzenia, informovala agentúra Reuters.

Najnovší protest na hranici nasledoval len niekoľko hodín po tom, ako Srbsko oznámilo, že uviedlo svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti po týždňoch stúpajúceho napätia medzi Belehradom a Prištinou.

Srbi použili na srbskej strane hranice nákladné vozne a traktory, aby zablokovali cestu vedúcu od hraničného priechodu Merdare. Zátarasy teraz bránia tisíckam obyvateľov Kosova, ktorí pracujú na iných miestach v Európe, aby sa vrátili domov na sviatky.

„Ak ste už vstúpili na srbské územie, tak musíte použiť iné hraničné priechody. Alebo ísť cez Severné Macedónsko,“ napísalo kosovské ministerstvo zahraničia na svojej stránke na facebooku spoločne s oznámením o uzavretí hraničného priechodu Merdare.

Približne 50 000 Srbov žijúcich v etnicky rozdelenom severnom Kosove odmieta uznať vládu v Prištine alebo štatút Kosova ako krajiny oddelenej od Srbska. Majú podporu mnohých Srbov v Srbsku i vlády tohto štátu.

KFOR vyzval na dialóg

Predstavitelia mierovej misie Severoatlantickej aliancie KFOR v Kosove medzitým vyzvali všetky strany na dialóg a zmiernenie napätia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Misia NATO uviedla, že podporuje dialóg medzi všetkými stranami s cieľom zmierniť napätie na severe krajiny. „Je nanajvýš dôležité, aby sa všetci zúčastnení vyhli akejkoľvek rétorike alebo akciám, ktoré môžu vyvolať napätie a eskalovať situáciu,“ zdôraznil vo vyhlásení KFOR generálmajor Angelo Michele Ristuccia.

Znepokojenie nad napätím medzi Srbskom a Kosovom v stredu vyjadril tiež hovorca nemeckého ministerstva zahraničia. Podľa jeho slov by teraz malo byť cieľom odstránenie barikád medzi Srbskom a Kosovom.

Rovnakú výzvu vyslovili v spoločnom vyhlásení aj Spojené štáty a Európska únia. V komuniké, ktoré zverejnila diplomatická misia USA, obe strany vyzvali, aby sa pokúsili vytvoriť podmienky na zblíženie a spoluprácu.

Víta tiež vyhlásenie kosovskej vlády, ktorá ubezpečila, že nemá žiadne zoznamy kosovských Srbov, ktorí by boli stíhaní za účasť na pokojných protestoch a blokádach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet