Na hlavný obsah

Krajiny EÚ pravdepodobne schvália obmedzenie ceny plynu

Povedal to český minister priemyslu Jozef Síkela.

Krajiny EÚ pravdepodobne schvália obmedzenie ceny plynu
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Očakáva sa, že krajiny EÚ sa v pondelok (19. 12.) dohodnú na podmienkach núdzového obmedzenia cien plynu, na ktorom pracujú už niekoľko mesiacov. Dosiahnutie jednomyseľnej podpory však pravdepodobne nie je reálne. České predsedníctvo sa bude snažiť získať potrebnú väčšinu pre dlho dohadovaný kompromis.

Český minister priemyslu Jozef Síkela to povedal pred začiatkom zasadnutia ministrov energetiky členských štátov. Eurokomisárka Kadri Simsonová uviedla, že dohoda je na dosah.

Európsky blok sa od leta snaží nájsť dohodu o parametroch mechanizmu, ktorý by zabránil výraznému zdražovaniu plynu pre domácnosti a podniky, čo má negatívny vplyv aj na ceny elektriny. Doterajšie pokusy však narazili na nejednotnosť členských štátov.

Veľká skupina krajín vrátane Španielska, Talianska a Poľska presadzovala najnižšiu možnú cenu, čím by sa spustila núdzová brzda. Na druhej strane, viaceré krajiny na čele s Nemeckom, ktoré sa obávajú zvýšenia dopytu a nedostatku ponuky, boli doteraz proti obmedzeniu a chceli v návrhu čo najviac zjednodušiť automatickú deaktiváciu.

„Bol by som veľmi rád, keby sme našli riešenie, na ktorom by sa zhodli všetky členské štáty. Obávam sa však, že to nebude úplne možné a mojou úlohou bude dosiahnuť rozhodnutie, ktoré schváli kvalifikovaná väčšina členských štátov,“ povedal Sikel.

Pripomenul, že lídri EÚ na štvrtkovom (15. 12.) samite poverili ministrov, aby v pondelok dosiahli dohodu. Uviedol, že české predsedníctvo sa snaží vyhovieť všetkým krajinám pri úprave návrhu a dosiahnuť jednomyseľnosť. Je však pripravené dať o návrhu hlasovať. Aby návrh schválili, musí ho podporiť aspoň 15 z 27 krajín.

Stanovenie maximálnej ceny

Pôvodný kompromisný návrh, s ktorým budú ministri pracovať, predpokladá aktiváciu limitu v prípade prekročenia ceny 188 eur za megawatthodinu (MWh) na kľúčovom virtuálnom trhu Title Transfer Facility (TTF). To je podstatne menej ako 275 eur v pôvodnom návrhu Európskej komisie.

Ak cena plynu prekročí prahovú hodnotu počas troch za sebou idúcich dní a líši sa aspoň o 35 eur od priemernej svetovej ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) za rovnaké obdobie, obchodovanie nad stropom sa na TTF zakáže.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pred zasadnutím nevylúčil, že jeho krajinu by mohli prehlasovať iné štáty. „Samozrejme, že to nebude výsledok, ktorý by sme chceli,“ povedal a dodal, že bude hľadať možnosť prijateľnú pre svoju krajinu.

Pre Berlín bola myšlienka akéhokoľvek cenového stropu dlho neprijateľná, ale v posledných týždňoch sa snažil do návrhu presadiť aspoň automatickú deaktiváciu mechanizmu v prípade akýchkoľvek komplikácií s dodávkami plynu v čo najkratšom čase.

Nemecko urobilo čiastočné ústupky. Ak by však návrh nemohlo podporiť a ostatní by ho prehlasovali, „budeme sa tým musieť vyrovnať“, dodal Habeck.

Naopak, viacerí ministri z krajín, ktoré podporujú ustanovenie stropu, vyjadrili pred zasadnutím optimizmus. Grécky minister Kostas Skrekas označil sumu 188 eur za dobrý kompromis, ktorý „vysiela správny signál trhom“.

Očakáva sa, že ministri v pondelok popri dlho dohadovanom mechanizme schvália aj vopred dohodnuté spoločné nákupy plynu, solidaritu pri núdzových dodávkach a jednoduchšie schvaľovanie projektov v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika