Na hlavný obsah

Krajiny G7 sa podľa Berlína viac zamerajú na podporu protivzdušnej obrany Ukrajiny

Chcú prispieť financiami aj zbrojnými dodávkami.

Krajiny G7 sa podľa Berlína viac zamerajú na podporu protivzdušnej obrany Ukrajiny
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TARS/AP

Skupina veľkých svetových ekonomík G7 sa chce ešte viac zamerať na podporu protivzdušnej obrany Ukrajiny. Vo štvrtok (22. 12.) to na tlačovej konferencii vyhlásila nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková. Skupine teraz predsedá Berlín.

„Každá zničená raketa znamená o jedno utrpenie menej,“ povedala Baerbocková po rokovaní s dánskym ministrom zahraničia Larsom Rasmussenom. Spoločnú tlačovú konferenciu využila na oznámenie pozície G7. Uviedla, že skupina chce k posilneniu ukrajinskej protivzdušnej obrany prispieť financiami aj zbrojnými dodávkami.

Poznamenala, že Nemecko poskytlo Ukrajine moderné systémy IRIS-T SLM, ktoré vo výzbroji zatiaľ nemá ani nemecká armáda. Ocenila tiež rozhodnutie Spojených štátov dodať ukrajinskej armáde protivzdušný systém Patriot. „Teraz v G7 preveríme, čo ešte môžeme urobiť,“ dodala s tým, že protivzdušná obrana je pre ochranu životov kľúčová.

Spoločne s Rasmussenom vyhlásili, že Ukrajina sa na pomoc Západu môže spoľahnúť. „Nepoľavíme dnes a ani v budúcom roku. Nepoľavíme, kým (ruský prezident Vladimir) Putin povedie túto brutálnu vojnu. Ukrajina nebráni len sebe, ale aj našej slobode,“ povedala Baerbocková.

„Putinov cieľ bol rozdeliť nás. Opak sa stal pravdou,“ dodala ministerka s tým, že európske štáty sa v tomto roku ešte viac zblížili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet