Na hlavný obsah

Kremeľ provládnym médiám zakázal písať o hroziacej novej mobilizácii

Rusko tak sprísňuje cenzúru.

Kremeľ provládnym médiám zakázal písať o hroziacej novej mobilizácii
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Kremeľ zakázal ruským provládnym médiám šíriť akékoľvek vyjadrenia o prípadnej ďalšej mobilizačnej vlne, aj keby tieto oznámenia vychádzali z informácií od predstaviteľov ruského parlamentu.

Ruskému nezávislému spravodajskému webu The Moscow Times to povedali dva zdroje z provládnych médií. Kremeľ týmto spôsobom sprísňuje cenzúru, zatiaľ čo sa šíria špekulácie, že Rusko čaká druhá mobilizačná vlna, uviedol spravodajský portál.

„Doteraz sme mohli písať o súčasnej mobilizácii aj o možných scenároch a prognózach. Teraz ohľadom všetkých predpovedí platí stopka. Požiadavka znie, že sa nesmie citovať, ani keby išlo o vyjadrenie poslanca alebo senátora,“ uviedol jeden zo zdrojov. Túto neverejnú inštrukciu podľa neho médiá dostali z prezidentskej administratívy krátko pred začiatkom vianočných a novoročných sviatkov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu (21. 12.) navrhol, aby sa zvýšil celkový počet vojakov slúžiacich v ruských ozbrojených silách na 1,5 milióna. Na naplnenie tohto cieľa by bolo potrebné naverbovať do armády ďalších asi 350 000 ľudí.

Posun dolnej vekovej hranice?

Šojgu argumentoval, že posilnenie armády je potrebné pre zabezpečenie „ruskej armádnej bezpečnosti“. Šojgu tiež navrhoval posunúť dolnú vekovú hranicu pre nastúpenie povinnej ruskej vojenskej služby zo súčasných 18 rokov na 21 rokov. Hornú vekovú hranicu chce posunúť z 27 na 30 rokov.

Prvá vlna mobilizácie sa začala v Rusku v septembri. Šojgu uvádzal, že povolaných do zbrane má byť do 300000 ľudí. Na konci októbra ministerstvo informovalo, že udalosti spojené s čiastočnou mobilizáciou skončili a že ďalšie povolávacie rozkazy už nebude vydávať.

Ruský prezident Vladimir Putin ale nepodpísal nariadenie o ukončení mobilizácie, čo podľa ľudskoprávnych poradcov ruským úradom dáva možnosť kedykoľvek začať s ďalšou vlnou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet