Na hlavný obsah

Kyjev musí rátať s výpadkami elektriny počas celej zimy

Nemajú totiž dostatočné zásoby.

Kyjev musí rátať s výpadkami elektriny počas celej zimy
Ľudia sa pozerajú do svojich mobilov v metre pri leteckom bombovom poplachu v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Kyjeva budú musieť až do konca zimy počítať s náhlymi výpadkami elektriny, upozornila v utorok administratíva ukrajinského hlavného mesta. Informovala to om agentúra DPA.

„Budeme musieť žiť za týchto podmienok celú zimu,“ uviedol námestník šéfa kyjevskej administratívy Petro Pantelejev pre ukrajinskú televíziu.

Dodávky elektriny v Kyjeve i ďalších ukrajinských mestách sa výrazne obmedzujú v dôsledku ruských raketových útokov. Elektrikári nepretržite pracujú na oprave systému, situácia však zostáva ťažká, priznal Pantelejev. Kapacity podľa neho nestačia predovšetkým počas pracovných dní, kedy sa spotrebúva viac elektriny.

Rusko od októbra opakovane útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajiny raketami, pripomína DPA. Nebezpečenstvo ďalších útokov zostáva akútne, varoval v utorok (27. 12.) v pravidelnom vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády.

Tamojší premiér Denys Šmyhaľ predtým uviedol, že Ukrajina by mohla stráviť Silvestra bez odstávok elektriny, ak by už k žiadnemu ostreľovaniu nedošlo. Ako však napriek tomu pripustil, existuje veľké riziko, že ruská armáda bude opätovne útočiť na zásobovanie elektrinou na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet