Na hlavný obsah

Kyjevu chýba 50 percent elektriny

Elektrina ide prednostne do nemocníc a vodární.

Kyjevu chýba 50 percent elektriny
Ilustračná snímka kyjevského metra. Foto: TASR/AP

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev má približne o 50 percent elektrickej energie menej, než potrebuje, informovali v piatok (23. 12.) tamojší predstavitelia. Dodali, že prednostne je elektrina dodávaná do nemocníc a na prevádzku vodovodných sietí. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že práce na obnovení dodávok elektriny pokračujú 24 hodín denne. Energetickú infraštruktúru tam poškodzuje ostreľovanie Ruska, ktoré Ukrajina i Západ obviňujú, že využíva zimu a tmu ako zbraň proti civilistom.

Na niektorých miestach majú ľudia prúd len štyri hodiny denne, potom úrady musia elektrinu vypnúť aj cielene.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko otvoril po celom meste celkovo 632 núdzových centier s generátormi, ktoré obyvateľom pomáhajú počas výpadkov elektriny. Môžu sa tam zohriať či nabiť si mobilný telefón.

Nepremáva metro ani električky

Pre nedostatok elektriny v sieti prestali v Kyjeve jazdiť električky a trolejbusy. Na všetkých linkách ich nahradili autobusy, uviedol v piatok na sociálnych sieťach starosta mesta Vitalij Kličko. V podmienkach neustálych výpadkov prúdu žijú obyvatelia obcí okolité Kyjevskej oblasti. 

Prepravu na 38 trolejbusových a 17 električkových linkách v hlavnom meste zabezpečuje novo 222 autobusov, spresnil Kličko. Metro v Kyjeve funguje ako obvykle, uzavreté sú dočasne len dve z 52 staníc.

Agentúra Unian pripomenula, že len tento týždeň sa otvorili dve stanice v centre mesta, Chreščatyk a Majdan Nezaležateľnosti, ktoré boli pre cestujúcich uzavreté od ruského vpádu na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet