Na hlavný obsah

Lavínové nebezpečenstvo v Nízkych Tatrách stúpne na druhý stupeň

Týka sa to aj Veľkej Fatry.

Lavínové nebezpečenstvo v Nízkych Tatrách stúpne na druhý stupeň
Ilustračná fotografia. Foto: Facebook/Horská záchranná služba

Lavínové nebezpečenstvo vo Veľkej Fatre a v polohách nad 1600 metrov nad morom v Nízkych Tatrách v piatok (9. 12.) popoludní stúpne na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. V ostatných pohoriach v piatok platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

„Hlavnými lavínovými problémami sú nový a vetrom previaty sneh, a to na severných a severovýchodných orientáciách. V strmých žľaboch a miestach s väčšou výškou snehovej pokrývky, najmä na záveternej strane hrebeňov, existuje možnosť uvoľnenia lavíny pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ priblížil Buliak.

Zhodnotil, že celková výška snehovej pokrývky v pohoriach Slovenska je, vzhľadom na obdobie, podpriemerná. Pohybuje sa v rozmedzí od desať do 60 centimetrov snehu.

Počas piatkového popoludnia zasiahne horské územia Slovenska teplý front, ktorý prinesie od juhozápadu snehové zrážky a silný vietor.

„Nový sneh bude pribúdať najmä večer,“ uviedol Buliak. Podotkol, že množstvo nového snehu sa bude v najvyšších polohách Nízkych Tatier a vo Veľkej Fatre pohybovať medzi 20 až 30 centimetrami a vietor na hrebeňoch dosiahne v nárazoch cez 108 kilometrov za hodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny